Annons
Visionen: Stockholm-Oslo på mindre än tre timmar
Tåg på räls med utsikt.

Med snabbare tåg till Oslo kan stockholmarna ta tricken till Holmenkollen inom ett par timmar. Foto: Getty images

Tågen & klimatet

Visionen: Stockholm-Oslo på mindre än tre timmar

Tågen mellan Stockholm och Oslo är hopplöst långsamma. Därför flyger de flesta, men kommuner, regioner och näringsliv längs sträckan har bestämt sig för att ändra på det.

Att flyglinjen mellan Stockholm och Oslo är en av världens mest trafikerade är inte så konstigt. Järnvägen är så slingrig och tågen så långsamma att 1,4 miljoner resenärer om året väljer att flyga mellan de båda huvudstäderna.

Flygavgångar är det gott om. Det finns närmare bestämt 20 flyg om dagen, fler än mellan Stockholm och Köpenhamn.

Nästan sex timmar med tåg

Fågelvägen är det ungefär lika långt från den svenska huvudstaden till Oslo som till Göteborg, det vill säga runt 40 mil. Skillnaden är att medan tåget mellan Stockholm och Göteborg avverkar sträckan på tre timmar får man räkna med den dubbla restiden om man vill ta tåget till Oslo.

Dessutom finns det bara ett par direkttåg om dagen mellan de båda huvudstäderna, medan det mellan Sveriges största och näst största stad går drygt 20 dagliga snabbtåg, plus ett tiotal regionaltåg

Tack vare de täta avgångarna och korta restiderna väljer i dag en majoritet tåget före flyget mellan Stockholm och Göteborg. På sträckan Stockholm–Oslo är det precis tvärtom.

Läs också: Direkttåg till Trondheim stoppas – pengar saknas 

Vill knyta samman grannländerna

– Järnvägen till Oslo fyller en viktig funktion när det gäller att knyta samman Sverige och Norge. Och inte bara huvudstäderna, utan också regionerna däremellan, säger Jonas Karlsson som är vd för lobbygruppen Oslo–Stockholm 2:55, som drivs som aktiebolag och ägs av kommunerna och regionerna på sträckan.

Upprustad järnväg, fler dubbelspår och nya rakare sträckningar på ett par ställen skulle korta restiden dramatiskt mellan universitetsstäderna Västerås, Örebro och Karlstad. Här finns tillsammans drygt 400 000 invånare och 43 000 studenter.

Med snabbare och smidigare tågpendling skulle vardagen bli  mycket enklare för tusentals värmlänningar, närkingar och västmanlänningar, argumenterar lobbygruppen. Med den satsning som man förordar skulle restiden mellan Örebro och Karlstad kortas från dagens drygt två timmar till 35 minuter, medan Karlstad–Oslo, som i dag tar tre timmar, skulle klaras av på bara en timme.

Läs också: Lastbilarna vinnare när tågtrafiken blir dyrare

Krävs inga supersnabba tåg

För att få till de tidsvinsterna krävs inga supersnabba tåg av franskt eller japanskt snitt. Det duger med dagens svenska snabbtåg som kör i max 200 kilometer i timmen.

– Det handlar inte om att bygga höghastighetsjärnväg, utan om att om bygga ut befintlig järnväg. På så sätt knyter vi inte bara samman Sverige och Norge utan också regionerna, säger Jonas Karlsson.

Erfarenheter från andra sträckor i Sverige och resten av Europa visar att flertalet väljer tåg före flyg om restiden med tåget ligger runt tre timmar. Tåget får då en marknadsandel på runt 70 procent.

Stor vinst för klimatet

Enligt en av lobbygruppens rapporter skulle en miljon flygresenärer om året byta från flyg till tåg om restiden minskas. Det skulle leda till en utsläppsminskning på motsvarande 66 000 ton koldioxid om året. Lägger man till höghöjdseffekten skulle det motsvara 92 000 ton, enligt deras beräkningar.

Sedan lobbygruppen bildades har man förutom klimatfördelarna lyft fram att smidigare pendling gynnar det regionala näringslivet och därmed arbetsmarknaden. Det är därför som såväl kommun- och regionpolitiker som företagen i de tre regionerna är överens om att projektet har hög prioritet.

Läs också: Sverige missar vinst med ny tågtunnel till Tyskland

Försvaret vill ha bättre järnväg

Eldunderstöd har nu inkommit från ännu ett håll.

– Det spelar ingen roll hur mycket vi satsar på militären om det inte finns infrastruktur så att vi kan förflytta oss snabbt. För Försvarsmakten är därför bättre järnväg mellan Sverige och Norge livsviktig, inte minst sedan vi gick med i Nato, säger överstelöjtnant Per-Ove Norell.

Han är transportansvarig på Försvarsstaben och vill helst inte vänta de 14 år det i bästa fall beräknas ta att rusta upp och bygga ut järnvägen. Just med tanke på NATO-inträdet aktualiserades också frågan.

– Försvarsmakten skulle helst vilja se att det här blev klart redan inom ett par år.

Läs också: Försvarsmakten sätter hållbarhet på undantag

Kostnad: 75 miljarder kronor

Oslo–Stockholm 2:55 har gjort en grundlig utredning av var flaskhalsarna finns, hur nya spår kan dras, hur arbetet skulle kunna göras, vad det skulle kosta staten och vad samhällsnyttan skulle bli. Totalt landar prislappen på 75 miljarder kronor.

En stor del av investeringen handlar om ny järnväg mellan den svenska-norska gränsen och Oslo. Det är alltså en utgift som Norge skulle få ta.

För tre år sedan presenterade norska Jernbanedirektoratet och svenska Trafikverket en gemensam studie som visar på såväl resenärsnyttor som klimatnyttor och samhällsnyttor. Rapporten föreslog att Norge och Sverige borde fortsätta att utreda frågan, men innan spaden kan sättas i marken måste ett beslut om pengar från de båda regeringarna fattas.

”Stockholmarnas närmaste skidort”

Det behöver inte bli så dyrt för svenska staten, anser lobbygruppen. Tanken är att projektet ska kunna genomföras i offentlig privat samverkan (OPS), alltså finansieras med både skattepengar från Sverige och Norge och från det privata näringslivet.

– Får vi till den här järnvägen blir Oslo stockholmarnas närmaste skidort, säger Jonas Karlsson. Tänk dig, åka skidor i Holmenkollen! Vi knyts närmare vårt västliga grannland. Det kommer förändra svenskarnas och norrmännens sätt att uppfatta varandra.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook