Annons
Trädgård som väcker känslor
Grön trädgård och ett rött hus.

Piet Oudolfs trädgård på vandalorum en tidig sommarmorgon. Foto: John Nelander.

Trädgård som väcker känslor

Arkitekten Piet Oudolf skapar trädgårdar som både ger en självklar naturkänsla och är mer hållbara än de traditionella. Till sommaren ska hans utformning av konst- och designmuseet Vandalorums innergård stå klar och fördjupa besökarnas upplevelse.

Det var 2010 som konst- och designmuseet Vandalorum började växa fram i utkanten av Värnamo i Småland. Portarna slogs upp året därpå, men verksamhet och byggnader har utökats genom åren.

Mycket föll på plats redan då, men det kändes som om något saknades. Besökarna möttes länge av bara en parkering och en gräsmatta. Så när museet ville skapa en inbjudande och poetisk utomhusmiljö bad man den internationellt hyllade trädgårdsarkitekten Piet Oudolf om hjälp.

Han har blivit känd för att skapa trädgårdar som ger intryck av att alltid ha funnits på platsen som en del av naturen, som inte bara är dekorativa utan även väcker känslor.

Det var in the middle of nowhere”

Museichefen Elna Svenle hade tagit starkt intryck av hans trädgård The High Line i New York, fast på den småländska landsbygden var förstås förutsättningarna minst sagt annorlunda. Vandalorum omges av vidsträckta åkrar och ligger ett stenkast från motorvägstrafiken på E4:an.

Läs också: Författarna med gården som labb

– Jag kom på besök i oktober 2021, det ösregnade och var in the middle of nowhere för mig som mest arbetat i andra miljöer än landsbygd. Men jag tyckte att museet var verkligt charmigt och att arbetet skulle bli en fin utmaning, berättar Piet Oudolf.

En trädgård med valmöjligheter

Till museet hör 8,5 hektar mark och han tog på sig att utforma en detaljplan för utomhusmiljön. Första etappen invigdes 2023 med bland annat en 3 500 kvadratmeter stor äng med perenner (fleråriga växter).

– Jag ville skapa en trädgård som blev en avskiljare mellan parkeringen och museet, en intressant växtyta som också skapar en promenadväg där man antingen kan gå raka vägen till museet eller strosa i trädgården först, säger Piet Oudolf.

Läs också: Liten men rik – prisbelönt radhusträdgård

Fler än hundra olika sorters perenner

Hans trädgårdar följer årstidernas växlingar och är mer hållbara än den traditionella täppan. För det som började som en längtan efter att skapa trädgårdar med ett djupare uttryck (se faktaruta) har också visat sig vara en väg att göra dem mer hållbara.

I stället för säsongsblommor som behöver köpas nya varje år samsas till exempel mer än hundra olika sorters perenner på Vandalorum.

– Vi arbetar med perenner i stället för ettåriga växter, och i satsar på växter som fungerar bra tillsammans och skapar stabilitet i trädgården. Perenner lever länge och behöver inte bytas varje år, de sprider sig naturligt och behöver inte vattnas lika ofta. Och med dem kommer insekter och fåglar som bidrar till mångfalden.

Piet Oudulf sitter på en bänk i trädgården i Vandalorum.
Den internationellt hyllade trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Foto: John Nelander.

Men perenner behöver vätska, och trädgården har ett område för att samla regnvatten från bland annat tak och parkering. Något som kom väl till pass när Värnamo kommun införde bevattningsförbud sommaren 2023.

Noggrann planering för sömlösa trädgårdar

Naturen är Piet Oudolfs inspirationskälla men det ligger minutiös planering och stor växtkunskap bakom den till synes sömlösa naturupplevelsen i hans trädgårdar. I den är det också viktigt att följa årstidernas skiftningar, säger han. Växter är vackra såväl med frostnupna fröställningar som i blommande prakt. Det finns ju fler färger än grönt.

Läs också: Odla grönt året runt

– Trädgården ska spegla årstiden man befinner sig i, det ska kännas rätt. Man förväntar sig inte blommor på vintern utan på sommaren, sedan vissnar de och går i dvala under vintern. Hela den processen finns med i trädgårdens design, man känner igen naturens gång som den i skog och mark.

Andre delen av trädgården invigs under våren

I maj ska den andra etappen av trädgården invigas om allt går enligt plan. Då är det den cirkelformade innergården som står i fokus. Även den kommer att få en stor perennäng på 850 kvadratmeter som ska samsas med konstverk, viloplatser, gångar och en uteservering.

Läs också: Personlig tränare i odling

Piet Oudolf hoppas väcka både förundran och nyfikenhet hos besökarna.

– En trädgård är en värld i sig själv och så mycket mer än bara blommor. Hos den som är mottaglig skänker den en känsla av att befinna sig i skönhet och ett slags större sammanhang. Och kanske vilja komma tillbaka för att se vad som händer där senare under året, eller prova att odla själv.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons