Personlig tränare i odling

Sara Olsson är odlings-PT i ett kommunägt projekt. Bild: Privat.

Personlig tränare i odling

Pepp på att odla, men behöver uppmuntran och stöd? Ta hjälp av en personlig tränare i odling

Att odla grönsaker för eget bruk behöver inte vara ett ensamprojekt. Förutsättningarna blir dessutom långt bättre om vi samarbetar. Byter plantor. Hjälper varandra med vattning. Lånar verktyg. Delar erfarenheter.

– Jag har insett att många knappt pratar med sina grannar. Odling kan vara ett sätt att få kontakt och att gemensamt skapa ett mer hållbart samhälle, säger Sara Olsson, odlings-PT i Gästrikland.

Hon är en av dem som erbjuder sina tjänster som personlig tränare (PT) i ett odlingsprojekt som, tillsammans med Studiefrämjandet, drivs av kommunerna i Hofors, Ockelbo och Sandviken.

– Framför allt handlar det om att peppa, att få folk att våga ta steget till att bli mer självförsörjande och delvis återta makten över det vi äter.
I likhet med personlig träning på gym är nyckeln att hitta rätt nivå, att utmana sig men inte ta i för mycket. Det ska vara roligt, betonar Sara Olsson.

Högsäsongen snart här

Deltagarna söker till olika ”block”, till exempel ”Odla” från juni till september eller ”Förvara” mellan augusti och september. Under den perioden har de tillgång till en odlings-PT

– I juli kan vi börja analysera och planera för nästa år. Vad fungerar? Vad behöver ändras? Det kan dyka upp frågor om larver och andra insekter som mumsar på växtligheten. Det är också dags att fundera på förvaring av skörden.

Det ingår ett hembesök och rådgivning på telefon eller mejl. Vissa vill ha tätare telefonsamtal, andra vill lägga mer tid på hembesöket.

– I augusti gäller det att ha koll på väderappen. När det blir svalare kan man behöva täcka det som inte är redo för skörd med fiberdukar.

Artikeln publicerades i