Klassiker ger tröst trots dystert innehåll

Krönika I låten Monkey gone to heaven drunknar gudar i skräp i havet för att sedan slukas av hål i ozonlagret Samtidigt brinner vi människor upp. En 35 år gammal låt skänker ändå musikern Louise Weibull visst hopp.

Skogens största och allra minsta berättelser

kultur När Anne Sverdrup-Thygeson pratar om skogen är spännvidden enorm och perspektiven flertaliga. ”En blomsteräng på styltor” är bara ett av många sätt hon beskriver ett ekosystem som förundrar.

Ensam inför naturen

I dagens jagcentrerade kultur vänder människan ständigt kameran mot sig själv, men i Jens Assurs nya utställning Privat natur är kameran vänd mot oss och naturen. För att visa oss precis så fantastiska och fruktansvärda som vi är.

Boktips med sikte på skärgården

Fyra boktips som alla kretsar kring skärgården men med olika fokus. De här böckerna passar fint för den som inte kan få nog av alla öar, kobbar och skär som gör skärgården till en alldeles världsunik naturmiljö.

Religion som vägvisare i klimatkrisen

Essä ”Vi håller fel saker för heliga”, skriver Eva-Lotta Hultén. Men kanske kan animismen, tron på en besjälad natur, bidra till en andlighet som hjälper oss att ställa om samhället.

Högtflygande boktips

En lundaprofessor som förmedlar sin passion för fåglar, en bok tillägnad den nyttiga men jagade nötskrikan och en uppföljare till en pokémoninspirerad fågelguide. Sveriges Natur listar tre aktuella böcker om fåglarnas förunderliga värld.

Ingen trädgård utan fåglar

Kultur Susanne Åkesson har räknat in 21 häckande fågelarter i sin 1 300 kvadratmeter stora trädgård, den 22:a är på gång. I boken Bevingade vänner (Natur & Kultur) berättar hon hur hon bjöd hem dem alla till sig.

Therése Lindgren vill förändra med ny bok

Kultur En gnagande klimatångest hos influencern Therése Lindgren ledde till en vilja att förändra hur hon lever sitt liv. Nu har hon tillsammans med Naturskyddsföreningen skrivit boken ”Viktigt på riktigt” om sin resa mot ett mer hållbart leverne, för att inspirera andra att haka på.