Broderier med hotade arter som röd tråd

Med hjälp av nål, tråd och ett imponerande tålamod har brodöser runt om i Sverige tagit sig an uppgiften att brodera hotade arter. I sommar ställs 120 av verken ut i Vetlanda.

Mardrömmens träd gulnar av värmen

Essä Martallen är inte en egen art utan en livsstil, själva arketypen för uthållighet och överlevnad – ända fram till den heta sommaren 2018. Jossi Qwiberg ser ett budskap i hällmarkernas vålnader.

Filmtips: tre naturfilmer att kolla in

Ett industrialiserat fiske, dramatiska skiftningar i det småländska landskapet, och hotade glaciärer. Det är några av de komponenter som gestaltas i de tre aktuella naturfilmer Sveriges Natur spanat in.

Grannfamiljerna fick liv i Rävbacken

Några backsippor vid den mörka granranden tände hoppet om att återskapa den rika biologiska mångfalden. Nu sjuder åkerholmen Rävbacken av liv igen.

Klassiker ger tröst trots dystert innehåll

Krönika I låten Monkey gone to heaven drunknar gudar i skräp i havet för att sedan slukas av hål i ozonlagret Samtidigt brinner vi människor upp. En 35 år gammal låt skänker ändå musikern Louise Weibull visst hopp.

Skogens största och allra minsta berättelser

kultur När Anne Sverdrup-Thygeson pratar om skogen är spännvidden enorm och perspektiven flertaliga. ”En blomsteräng på styltor” är bara ett av många sätt hon beskriver ett ekosystem som förundrar.

Ensam inför naturen

I dagens jagcentrerade kultur vänder människan ständigt kameran mot sig själv, men i Jens Assurs nya utställning Privat natur är kameran vänd mot oss och naturen. För att visa oss precis så fantastiska och fruktansvärda som vi är.