Annons

Två nya böcker om klimatomställningen

I två nya böcker erbjuds läsarna djupgående analyser av hinder, oro och utmaningar för klimatomställningen. Men här finns också framtidshopp och konkreta tips för en rättvis omställning.

Framtiden behöver oss alla

Krönika På hopplöshetens hav är kulturen det skepp som navigerar oss rätt mellan öar och skär av klimatförnekelse, populism och vardagens svåra val.

Boktips: tre böcker om våtmarker

Våtmarker har seglat upp på agendan de senaste åren. Och ämnet tar sig också in i bokhyllorna. Vi listar tre böcker som på olika sätt handlar om myr- och våtmarker.

Ingen natur utan småkryp

Essä Vi bor på en planet som vimlar av insekter, det rör sig om biljontals individer. Men något håller på att hända med jordens insektssamhällen, och det borde oroa oss.

Krisens röda drottning

Essä Om de yttre omständigheterna ändras snabbt och dramatiskt, genom till exempel ett hot eller en kris, finns det inte längre något utrymme för framsteg. Inför hotet från klimatkrisen tycks mänskligheten, likt Alice i Spegellandet springa från Röda drottningen utan att komma någonstans.

Broderier med hotade arter som röd tråd

Med hjälp av nål, tråd och ett imponerande tålamod har brodöser runt om i Sverige tagit sig an uppgiften att brodera hotade arter. I sommar ställs 120 av verken ut i Vetlanda.

Mardrömmens träd gulnar av värmen

Essä Martallen är inte en egen art utan en livsstil, själva arketypen för uthållighet och överlevnad – ända fram till den heta sommaren 2018. Jossi Qwiberg ser ett budskap i hällmarkernas vålnader.

Filmtips: tre naturfilmer att kolla in

Ett industrialiserat fiske, dramatiska skiftningar i det småländska landskapet, och hotade glaciärer. Det är några av de komponenter som gestaltas i de tre aktuella naturfilmer Sveriges Natur spanat in.

Annons