Annons
Julklappstips: böcker om miljö, klimat och natur

Julklappstips: böcker om miljö, klimat och natur

Julen närmar sig med stormsteg, och vad passar bättre att ge bort än en bok? Vi listar några av de böcker vi skrivit om under året.

Bevingade vänner

Susanne Åkesson (Natur & Kultur, 2023)

Med utgångspunkt i sin egen trädgård såväl som sin forskning skriver Lundaprofessorn Susanne Åkesson om hur skapat en trivsam miljö till betydligt fler än sig själv.

Med holkar, egenhändigt borrade hål, fågelbad och andra inbjudande konstruktioner har inte bara fåglar utan också fladdermöss och igelkottar blivit hyresgäster.

I dag har hon över tjugo fågelarter utanför sin ytterdörr, och hon hoppas att den bevingade skaran ska fortsätta växa.
Läs vår intervju med Susanne Åkesson här.

Det levande: Om den gränslösa relationen mellan naturen och människan

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren (Ordfront, 2023)

I den här boken ställer sig Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren stora frågor som vad som egentligen är natur? Och behöver den räddas från oss?

Med den egna gården som utgångspunkt skriver författarparet om odling, skogsbruk och vår tids stora konflikter kring brukande och skydd.

Sveriges Natur besökte författarparet på deras gård i Sunnansjö, väster om Uppsala. Läs intervjun här.

Hemma därute – Handbok i naturnärhet

Åsa och Mats Ottosson (Ottosson & Ottosson, 2022)

Den boken kan beskrivas som en guide till mer utomhusliv. Journalisterna och författarna Åsa och Mats Ottosson vill sänka tröskeln för människor att ge sig ut på naturäventyr.

Konstnären Mattias Käll har illustrerat och flera naturfotografer har bidragit med slående vackra bilder.

Författarna varvar praktiska tips med berättelser om människor i olika åldrar som hittat egna sätt att vara i och med naturen. Om det sedan är att vandra, fågelskåda, plocka bär eller bara sitta på en stubbe med en mugg kaffe i näven är upp till var och en.

Läs vår intervju med Åsa och Mats Ottosson. 

Skärgård

Claes Grundsten (Votum, 2023)

För att besöka alla Stockholms öar, kobbar och skär räcker inte ett helt liv. De går att räkna till 25 000, skriver Claes Grundsten. Han har dock hunnit med många av dem och på vägen samlat en bildskatt av landskap, växter och djur. Allra mest fångas han av de yttre öarna och vattenvidderna som för tankar till fjällvärlden.

Skärgård inspirerar till utflykter i lättillgänglig närhet till storstaden och längre ut. Men fungerar också fint som drömmig fåtöljresa i vintermörkret.

I nummer 1-2024 av Sveriges Natur finns fler tips om böcker om skärgården.

Här kan du läsa mer om dem. 

Härlig är jorden – om fjällen, vädret och allt som ännu inte gått förlorat

Mats Söderlund (Weyler, 2023)

I den här boken vävs röster från människor som påverkas av klimatförändringarnas effekter samman med Mats Söderlunds eget möte med det landskap han vandrat i sedan barnsben.

Det märks att Mats Söderlund är poet i botten. Omsorg om ord och valörer präglar Härlig är jorden, till formen en blandning av essä, reportage och memoar med de svenska fjällens och fjällnära trakternas snabba förändring i fokus.

Läs hela bokspalten här. 

Fångad av fåglar

Anders Brodin (Natur & Kultur, 2023)

Anders Brodin är en annan Lundaprofessor som liksom Susanne Åkesson i tidigare tips har ögonen lite extra på tornseglaren.

I den här boken kan du läsa om hur fåglarnas flygförmåga utvecklats, och i vissa fall tillbakabildats. En bok fylld av anekdoter och aha-upplevelser.

Läs hela bokspalten här.

Nötskrikan – Tusenårsträdet och fågeln

Göran Bergengren (Carlssons, 2022)

Göran Bergengren kallar bokens huvudrollsinnehavare för ekens såningsman och bundsförvant, och det är inte oförtjänt: En enda nötskrika kan lagra, gömma och memorera 4500 ekollon på fyra veckor. Den är också en hejare på fröspridning av andra växter.

Precis som i Bergengrens tidigare fågelböcker om pilfink och korp blandas poetiska och nära iakttagelser med initierad kunskap. Catarina Lundegårdhs illustrationer fångar nötskrikans tufsigt fulsnygga fysionomi fint.

Här kan du läsa bokspalten med fler böcker om fåglar.

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson (Polaris, 2023):

Det här är en bok om skogens stora artrikedom, om träd och människor. Skogen är magisk, myllrande och viktig. Boken handlar om märkliga samspel och underliga arter, och om hur naturkunskap och natursyn har förändrats över generationer. Om varifrån vi kommer och var vi befinner oss i dag.

I Sveriges Natur 1-2024 kommer det finnas en intervju med författaren (ute i februari 2024).

Mer om boken finns att läsa hos förlaget.

Nyfiken på skog

Sofia Lilja (Votum, 2022)

Nyfiken på skog ger en lustfyllt fördjupande introduktion till spännande arter i skogen. Boken är skriven av biologen Sofia Lilja och är en uppföljning till en Facebooksida med samma titel där författaren har en bred skara skogsintresserade följare.

En inspirerande bok som lockar till skogsutflykter snarare än att fokusera på skogsbruk eller debatten om skogen.

Läs bokspalten här.

Havets skattkammare

Red Markku Viitasalo (Gaudeamus, 2021)

Här erbjuds läsaren en verklig skattkammare fylld med spännande fakta om Östersjöns unika havsmiljö och hur utforskningen av den går till.

Text, bild och grafik berättar tillgängligt om ett hav som är trängt men fortfarande rymmer ett fantasieggande och levande landskap värt att bevara.  Läs hela bokspalten här.

Den lodande människan

Patrik Svensson (2022, Bonniers)

En bok som består av essäer om hur den konkreta kunskapen om havsdjupen och livet i dem byggdes upp, men också om människans inneboende nyfikenhet och upptäckarlust.

Liksom i succédebuten Ålevangeliet från 2019 lyfter Patrik Svensson fram dem som vidgat vetandet, inte sällan i kamp med motiga omständigheter.

Läs hela bokspalten här.

Kromosomparken

JonasGren (Weyler, 2022)

I den här korta romanen målar poeten Jonas Gren upp en dystopisk framtid där människors vardag förvandlats i grunden på grund av klimatförändringarna.

I hopp om att få på plats ett dis runt planeten skjuts spindlar upp i atmosfären.

Vi får följa bokens huvudperson Ella, som varit med och byggt upp systemet men tvingats byta roll till att själv jobba i spindelfabriken.

En bok som är precis så poetisk som det förväntas av Jonas Gren, och en berättelse som visar att det finns hopp också där man minst anar det.

Läs hela bokspalten här. 

Djurungar – när vi blev till

Åsa Mendel-Hartvig (Rabén & Sjögren, 2023)

Det finns många sätt att bli till. Det blir tydligt i Djurungar – när vi blev till där djurungarna själva berättar om hur just deras liv började. Nio spännande historier som kan locka unga läsare med sitt direkta tilltal.

Här finns både igenkänning i livet som liten och fascination över det överraskande annorlunda. Alla djurungar skildras med värme och lekfullhet, också i illustratören och serietecknaren Matilda Rutas färgstarka bilder.

Läs mer: Här finns fler lästips till barn. 

Missa inte: Vår tipslista inför julen 2022. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X