Boktips till unga läsare

Böcker om djur och natur engagerar ofta både djur och natur. Här listar vi tre barnböcker om djur och natur. Foto: Getty Images.

Boktips till unga läsare

Tre böcker riktade till den yngre läsarskaran, men som erbjuder aha-upplevelser också för betydligt äldre läsare. Nattfjärilar, duvor och sjöhästar här några av de arter som berättelserna kretsar kring.

Nikko Nattflygare: fantastiska fakta om nattfjärilar och andra insekter

Milena Bergquist
Berghs
Nattflyet Nikko tar oss med ut i mörkret och berättar om sitt släkte nattfjärilarna. Med stadiga vingslag guidar han läsaren mellan nattens faror samtidigt som han berättar om hur han lever sitt liv.
På köpet får vi veta mer om andra djur, både dag- och nattaktiva. Mest handlar det om fjärilar men också andra insekter och en och annan fågel hinns med.

Illustrationerna är gjorda av Johanna Magoria och de detaljrika bilderna är halva nöjet med den här boken. Häpnadsväckande fakta blandas med handfasta tips om hur man själv kan locka fram nattfjärilar för att studera dem i verkligheten. En bok som kan fängsla både framtidens entomologer och den redan mer insatte läsaren.

Djurungar – när vi blev till

Åsa Mendel-Hartvig
Rabén & Sjögren

Det finns många sätt att leva, och att komma till världen. I Djurungar – när vi blev till låter Åsa Mendel-Hartvig djurungarna själva berätta om hur de blev till. Nio spännande historier som kan locka unga läsare med sitt direkta tilltal.

Här finns både igenkänning i livet som liten och fascination över det överraskande annorlunda. Som att sjöhästen Mille växte till sig i sin pappas ficka för att sedan pressa sig ut genom ett litet hål. Eller att kejsarpingvinen Pim värmde sig på sin pappas fötter i ett par månader innan det var dags att komma ut ur ägget.

Vandrande pinnen Fasmida däremot har ingen pappa alls och växte upp i en myrstack. Och lejonungen Thea vet inte vem som är hennes pappa, men lever gott i flocken och vill lära sig jaga lika bra som sin mamma.
Alla djurungar skildras med värme och lekfullhet, också i illustratören och serietecknaren Matilda Rutas färgstarka bilder.

Boken bjuder in läsarna med nya perspektiv på vad det är födas och att vara barn, men ger också inblickar i att djurens värld kan vara större och mer mångfacetterad än förväntat.

Djuren i staden

Sarah Sheppard
Rabén & Sjögren

Citypendlande kajor och nattpatrullerande rävar breder ut sig i Djuren i staden. Sara Sheppard berättar på ett humoristiskt sätt om några av de stadsbor många av oss delar vardag med utan att vi vet så mycket om dem eller kanske ens noterar.

Läsaren riskerar att få en helt annan syn på och blick för våra urbana grannar. Du visste säkert att en råtta klarar i stort sett vad som helst. Men har du hört att det bor omkring 10 000 rävar i London? Eller att en duva kan lära sig se skillnad på tavlor gjorda av Picasso och Monet?

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X