Annons

Nötskrikan och tornseglaren är några av de fåglar som figurerar i böckerna som vi tipsar om nedan. Foto: Getty

Högtflygande boktips

En lundaprofessor som förmedlar sin passion för fåglar, en bok tillägnad den nyttiga men jagade nötskrikan och en uppföljare till en pokémoninspirerad fågelguide. Sveriges Natur listar tre aktuella böcker om fåglarnas förunderliga värld.

Fångad av fåglar

Anders Brodin
Natur & Kultur

Tornseglarnas luftakrobatik fascinerar inte bara fågelentusiasten och lundaprofessorn Susanne Åkesson, som vi har intervjuat i en tidigare artikel. Anders Brodin, också Lundaprofessor, har arten som utgångspunkt när han berättar om hur fåglarnas flygförmåga utvecklats – och ibland tillbakabildats.

Evolutionen har gjort tornseglarna till flygaressen framför andra: de kan flyga rakt fram i rekordfart och tillbringa tio månader i luften. De kan till och med para sig och dricka utan att landa.

I gengäld är de klumpigare än andra på landbacken och har svårt att lyfta. Anders Brodin är bra på att förmedla sin passion för fåglar och förklara samband. Anekdoterna och aha-upplevelserna är många.

Särskilt spännande är kapitlen som kopplar till hans egen forskning om mesar, hamstring och minne, och hur rönen kan bidra till bättre förståelse av våra egna hjärnor.

Risker med forskning tas upp, som när personliga åsikter får styra. Eller när den villkoras för att passa en speciell agenda, ofta politisk.

Brodins exempel handlar om hur sovjetisk biologisk forskning på 1930-talet brutalt anpassades till att tolka evolutionen enligt partiets idéer. Men problematiken kring politiskt styrd forskning och finansiering känns tyvärr rätt aktuell även i dag.

Nötskrikan – Tusenårsträdet och fågeln

Göran Bergengren
Carlssons

Nötskrikans nytta i ekosystemen är numera ganska väldokumenterad. Göran Bergengren kallar fågeln för ekens såningsman och bundsförvant. En enda nötskrika kan lagra, gömma och memorera 4500 ekollon på fyra veckor.

Nötskrikan är huvudrollsinnehavare i Göran Bergengrens bok ”Nötskrikan – Tusenårsträdet och fågeln”. Foto: Getty

Den är också en hejare på fröspridning av andra växter. Precis som i Bergengrens tidigare fågelböcker om pilfink och korp blandas poetiska och nära iakttagelser med initierad kunskap. Catarina Lundegårdhs illustrationer fångar nötskrikans tufsigt fulsnygga fysionomi fint.

När Bergengren skriver om pristävlingen ”rovdjurskampanjen”, som en jakttidning driver, bränner det till. Nötskrikan är en av arterna som ger poäng. Enligt Bergengren handlar det om kamouflerade skottpengar, utifrån fördomar om fågeln och hemmasnickrad ekologi. I Danmark och Finland är arten tvärtom helt fredad.

Svenska fåglar – ugglor & rovfåglar

Martin Emtenäs & Jonas Källberg
Rabén & Sjögren

För några år sedan kom Martin Emtenäs och Jonas Källbergs charmiga Svenska fåglar, med Pokémon som modell. Ett nyskapande sätt att locka en ung generation att skåda fågel, snyggt förpackat med strukturerad information.

Nu kommer uppföljaren där läsaren får bekanta sig med fantasieggande arter som ugglor och andra rovfåglar. En viss stiliserad gullighet i fågelbilderna följer av konceptet, men går lätt att köpa även för lite äldre läsare.

Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X