Skida hållbart i spåren

Vinter är för många synonymt med längdskidåkning. Sveriges Natur tipsar om platser som går att nå på klimatvänligt vis och vad man ska tänka på inför och under resan.

Kontroversiellt med fågelfrön

Att mata fåglar med fågelfrön på vintern kan tyckas som en välgärning, men Sveriges Naturs granskning visar att det finns en mörk baksida. Ska fåglar matas bör det åtminstone vara med ekologiska frön.

Skör som en dröm

Krönika Midvinternattens köld är hård, diktade Viktor Rydberg. Men det gäller tydligen inte de övervintrande fjärilarna, som verkar kunna stå ut med vad som helst för att få flyga så fort vårvärmen kommer.

Så spanar du på djuren i vintersnön

Vintern är en perfekt tid för att spana efter djur. Nu lämnar de spår som gör det lättare och roligare för både barn och vuxna att följa deras vardagsliv.

Vandra i vinterväder

Att vandra i naturen på vintern, är det så annorlunda från andra årstider? Det är lite mer att tänka på innan du ger dig ut, men med utrustning anpassad efter temperaturen blir det en härlig upplevelse.

Livet i den hemliga världen under snön

När snön faller bildas ett nytt rum i naturen: det subnivala rummet, det vill säga utrymmet mellan marken och snön. Här lever smådjuren i en hemlig värld, skyddade från stormar, köld och rovdjursögon.

Så bekämpar du halkan utan salt

Det är ett gissel med hala trappor och stengångar upp till huset under vintern. Men vilka är egentligen de bästa metoderna för att bekämpa halkan så miljövänligt som möjligt?

Så lever djuren om vintern

Vi fryser inte, men vi svälter! Så ser livet ut för däggdjur och fåglar i vinternaturen. Snön är ett hinder för rådjuret, men underlättar för lodjuret som flyter ovanpå med sina breda tassar.