Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Ta tåget till skidorter i Sverige och Alperna

Topptåget i Chamonix. Foto: Getty

Ta tåget till skidorter i Sverige och Alperna

För många är bilen eller flyget förstahandsvalet för att ta sig till skidsemestern i fjällen eller Alperna. Sveriges Natur har valt ut fem skidorter som du kan ta tåget till.

Hälsingland

Ingen av de lite mer rejäla utförsbackarna söder om fjällen och nära Mälardalen har tågförbindelse ända fram till liften. Men det har Järvsöbacken i Hälsingland. Från Stockholm tar resan bara tre timmar, från Uppsala och Gävle ännu mindre. Mellan Järvsö järnvägs­station och de tjugo nedfarterna och åtta liftarna är det en dryg kilometer. Bor du på hotell eller ­pensionat kan du be om transport från stationen.

Västerbottens inland

Sedan förra säsongen körs Fjälltåget i regi av Snälltåget till Västerbottens inland. Bara ett med ett fåtal avgångar i vardera riktning under högsäsong i februari och mars, men ändå. Nattågen från Stockholm, Göteborg och Malmö kör sista biten på inlandsbanan och stannar i Dorotea, Vilhelmina och Storuman. Därifrån finns transferbussar till Borgafjäll, Hemavan, Tärnaby och Kittelfjäll.

Engadindalen, Schweiz

Tågresan till Alperna tar längre tid, men bor du i södra Sverige behöver restiden inte bli så mycket längre än till svenska fjällen. Ett klassiskt men bortglömt skidområde är schweiziska Engadindalen, vintersportens och skid­semesterns födelseort. Här föddes bobsporten och utvecklades bandyn och skidsemestern redan på 1800-talet i klassiska skidorter som Sils Maria, Samedan och i dag exklusiva Sankt Moritz. Från Köpenhamn tar du dig med byte i Hamburg och Zürich till schweiziska Chur (där Alperna börjar) på 16 timmar. Övernatta i den mysiga medeltida staden eller byt till smal­spåriga Rhätische Bahn för de sista två timmarna upp till den högt belägna Engadindalen. Tåget stannar i dalens samtliga byar. Total restid från Köpenhamn: cirka 18 timmar.

Sankt Anton am Arlberg, Österrike

Sankt Anton am Arlberg var tidigare en klassisk ”svenskby” i österrikiska Alperna. Hit vallfärdade skandinaviska ungdomar på sjuttiotalet för att åka skidor – och festa. Idag är stämningen mer genuint österrikisk och därtill lugnare och barnvänligare. Skid­området är magnifikt, har 120 nedfarter och sträcker sig också till byarna Lech, Zürs och St Christoph. Om du startar tågresan från Köpenhamn tidigt på morgonen är du efter byte i Hamburg, München och Innsbruck framme i Sankt Anton strax före elva samma kväll. Restid från Köpenhamn: knappt 16 timmar.

Chamonix, Frankrike

Ska du åka tåg ända till skid­orten i Alperna är det framför allt Österrike och Schweiz som gäller. I Italien och Frankrike finns det få alpbyar med tåg­förbindelse. Ett av de franska skidområdena som du når på räls är dock inte vilket som helst, utan ett av världens mest omfattande: Chamonix vid foten av Mont Blanc, Alpernas högsta topp. En variant är att ta nattåget Hamburg–Basel. En annan att åka dagtåg till Schweiz, övernatta i Basel eller Bern och fortsätta sista biten nästa morgon. Från Bern till Chamonix tar tågresan bara drygt tre timmar. Total restid från Köpenhamn: 23 timmar.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook