Annons
Falska påståenden om tillståndsprocesser

Helena Storckenfeldt är Moderaternas klimatpolitiska talesperson. Foto: Axel Storckenfeldt

Falska påståenden om tillståndsprocesser

Moderaternas klimatpolitiska talesperson påstår att det i snitt tar nio år att få ett miljötillstånd i Sverige. Det stämmer inte visar en rapport från Naturskyddsföreningen och siffror från Domstolsverket.

I ett instagraminlägg frågar sig Moderaternas klimatpolitiska talesperson, Helena Storckenfeldt vad som tar längst tid att bygga, Eiffeltornet eller ett vindkraftverk i Sverige. Svaret blir vindkraftverket. Hon säger att snittiden för en tillståndsprocess är nio år i Sverige.

Det stämmer inte, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.

– Det är falskt, det kan ha funnits enstaka fall som har tagit lång tid men annars är det en nidbild som prånglas ut för att man inte tycker om miljölagstiftning, säger han.

Läs också: När statsministern slirade på sanningen

I snitt ett och ett halv år

I ett instagraminlägg påstår Helena Storckenfeldt (M) att det tar länge tid att bygga vindkraftverk än Eiffeltornet.
Foto: Skärmdump

Det tar i snitt inte mer än ett och ett halvt år för att få tillstånd i mark- och miljödomstolarna. Det visar statistik från Domstolsverket vilket Naturskyddsföreningen tar upp i en rapport från 2023. Om beslutet överklagas tar hela processen två och ett halvt år, enligt Oscar Alarik.

– Numera finns det statistik så de kan inte komma undan med att sådana påståenden.

Helena Storckenfeldt skriver i ett meddelande till Sveriges Natur att det inte är någon hemlighet att det tar lång tid att få tillstånd i Sverige.

”Jag säger inte att det tar 9 år i mark och miljödomstolen. Jag säger att det tar i snitt 9 år att få tillstånd för vindkraft i Sverige. Där vägs flera olika aspekter i in, kommunen, försvaret, miljöbalken, etc. ” skriver hon.

Hon anser att miljöbalken, som ligger till grund för tillstånden, behöver reformeras. Den är skriven i en tid då klimatomställningen inte låg lika högt på agendan, fortsätter hon.

Även Oscar Alarik är inne på att flera omständigheter som spelar in när ett vindkraftverk ska byggas, omständigheter som kan sätta käppar i hjulen.

– Det som tar tid eller ställer till det är ofta den kommunala vetorätten, som vuxit till ett stort bekymmer, säger Oscar Alarik.

För att få tillstånd att bygga vindkraftverk måste kommunen där projektet ska uppföras godkänna bygget. Vetorätt innebär att kommunen kan sätta stop för en etablering om de anser att det leder till betydande ingrepp i landskap och närmiljö.

Läs också: Få företag nekas miljötillstånd

Illojala bolag

Utöver vetorätten kan Försvarsmaktens inbladning och vindkraftsbolagen själva förlänga processen, säger Oscar Alarik.

– Frapperande ofta beror det på att bolagen själva inte bidragit lojalt i processen. Att dom suttit och inte riktigt velat svara på jobbiga frågor, då kan det ju dra i väg i tiden.

Men trots hindren brukar vindkraftprocessen gå fort, menar Oscar Alarik.

­– Vindkraftsprövningar ligger faktiskt lite snabbare än övriga stora verksamheter även om det har funnits vindkraftsprojekt som dragit ut på tiden. Det går ju alltid att hitta avvikande fall.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X