Falska påståenden om tillståndsprocesser
Moderaternas klimatpolitiska talesperson påstår att det i snitt tar nio år att få ett miljötillstånd i Sverige. Det stämmer inte visar en rapport från Naturskyddsföreningen och siffror från Domstolsverket.
Moderaternas klimatpolitiska talesperson påstår att det i snitt tar nio år att få ett miljötillstånd i Sverige. Det stämmer inte visar en rapport från Naturskyddsföreningen och siffror från Domstolsverket.
”Tysk elektrifiering går nu långsamt av det enkla skälet att det kraftslag som växer mest är kolkraft”, sade statsminister Ulf Kristersson mot slutet av SVT Agendas partiledardebatt den 8 oktober. Det stämmer inte, kan Sveriges Natur visa.
Naturskyddsföreningen vill stoppa 13 projekt för havsbaserad vindkraft. Det framgår av ett positionspapper som publicerats av föreningen. Generalsekreterare Karin Lexén säger till Sveriges Natur att föreningen generellt är positiv till vindkraft.
Världens koldioxidutsläpp fortsätter att öka, men den andel el som produceras med hjälp av sol och vind ökar stadigt och utgör nu 12 procent av den globala mixen. Kärnkraftens andel har minskat till 9 procent. Det framgår av den senaste årsstatistiken från organisationen Energy Institute.
När de flesta av landets kommuner säger nej till vindkraft finns det ett fåtal som vågar trotsa folkopinionen och tillåter nya etableringar. I Piteå skickar kommunstyrelsens vice ordförande en passning söderöver.
– Kärnkraften är inget realistiskt alternativ, ni måste tillåta mer vindkraft.
Inför riksdagsvalet har kärnkraftsfrågan åter väckts till liv. En satsning som döms ut av fysiker, inte minst av kostnadsskäl.
År 2023 räknar Svenska Kraftnät med att den svenska vind- och solkraften i princip kommer vara lika stor som kärnkraften. I Norden förlorar kärnkraften redan i år i jämförelse med sol och vind.
Förra året producerade förnyelsebara energikällor första gången mer el än kärnkraft i hela världen. Det handlade framför allt om vind och sol. Samtidigt ökar i år produktionen av fossil energi åter efter den kraftiga minskningen 2020.
Övergången till ren energi måste gå snabbare. Det är huvudbudskapet i årets stora energirapport från det Internationella energirådet, IEA.