Annons
Få företag nekas miljötillstånd

Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland avfärdades sommaren 2021. Foto: Karl Melander/Cementa

Få företag nekas miljötillstånd

Endast 2,5 procent av de som ansökt om miljötillstånd under perioden 2020-2021 har fått avslag av mark- och miljödomstolen. Det visar en kartläggning från tidningen Dagens Industri.

Tidningen Dagens Industri har granskat totalt 393 ansökningar om tillstånd för miljöfarlig verksamhet från de senaste två åren. Av dessa har 297 helt eller delvis fått godkänt av mark- och miljödomstolen. Det motsvarar ungefär 3 av 4 ansökningar.

Statistiken ger en annan bild av ansökningsprocessen än vad som hävdats av flera politiker efter att Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland avfärdades i somras. Både Moderaterna och Liberalerna har öppet kritiserat tillståndsprocesserna på grund av långa handläggningstider och höga krav.

Cementa sticker ut i statistiken

Dagens Industri menar att Cementas avslag tillhör minoriteten.

Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, förklarar för Dagens Industri att det är få företag som blir nekade miljötillstånd.

– Det som nu har uppmärksammats, framför allt med Cementa och LKAB, är att tillståndsmyndigheterna avvisat ett par ansökningar med hänvisning till att de har varit bristfälliga. Och mitt intryck är att det har skett på goda grunder, säger Jonas Ebbesson till tidningen. 

Av de 393 ansökningar som granskats har enbart 10 avfärdats. Det vill säga 2,5 procent. Ytterligare 86 ansökningar har avskrivits, avvisats eller av andra anledningar inte hanterats.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X