Annons
Vandra nya pilgrimsleden genom Värmland

Leden går längs sjön Fryken.

Vandra nya pilgrimsleden genom Värmland

Ny led mellan Kil och Torsby invigd.

Ordet pilgrim kommer av det latinska ordet peregre, ”i främmande land”. När man gör en pilgrimsvandring bryter man upp från vardagslivet och ger sig ut i det okända för att lära känna sig själv, göra nya bekantskaper och få andra perspektiv på livet.

Men varför gå över ån efter vatten? Förra sommaren invigdes en tio mil lång vandring längs en anrik pilgrimsled mellan värmländska Kil och Torsby. Här går man på slingrande grusvägar genom en gammal kulturbygd och ett böljande jordbrukslandskap med hisnande utsikt över Frykensjöarna.

Fryksdalsleden, som invigdes efter idogt arbete av lokala eldsjälar, var från början en forntida handelsled, men när kristendomen kom började den också användas av vandrare på väg till Nidarosdomen i Trondheim.

LÄS MER om vandringar i södra Sverige

Leden är ett sätt att visa att kultur och turism i Värmland kan handla om så mycket mer än Selma Lagerlöf. ”Det fanns folk här före Selma”, som Torbjörn Wiktorin i Östra Ämterviks hembygdsförening sade när leden invigdes.

Efter målgång i Torsby tar du bussen till Sysslebäck tre mil norrut och besöker Utmarksmuseet, där du förutom att fika kan betrakta pilgrimstapeten, ett 40 meter långt broderi i ull på lin som skildrar pilgrimernas färd till Nidaros. Tapeten skapades i mitten av 1990-talet av tio kvinnor från trakten som inspirerats av den tusen år gamla Bayeuxtapeten i franska Normandie.

LÄS MER om lätta fjällvandringar

Artikeln publicerades i