Brutus Östling tipsar om bättre naturbilder

Brutus Östling ger tips för att få till naturfotografierna. På bilden syns en havsörn där snöfallet framhävs med lång slutartid, 1/50 sekund.

Brutus Östling tipsar om bättre naturbilder

Att ta bra bilder på fåglar och andra djur är inte det enklaste. Naturfotografen Brutus Östling bjuder på sju grundtips.

1. Komma nära

Fåglar och däggdjur har ett slags trygghets- eller bekvämlighetszon som gör att vi sällan kan komma så nära som vi skulle vilja för bilderna. Men det finns tekniker för att ”luras”. Ta några steg i taget när fågeln tittar bort, stå stilla när den iakttar dig. Det kräver lite träning. Bra att ha i minnet:
1) Om fågeln står på ett ben är den relativt trygg, den ställer sig alltid på två ben innan den flyger iväg.
2) Om fågeln putsar sig är det lättare att komma nära, den gör inte det om den inte är trygg. Gå stegvis närmare och passa på att ta bilder. Undvik häckning och ta dig tillbaka lika försiktigt när du fått bilderna.

2. Ligga lågt

Ligg lågt – bokstavligen. Jag lägger mig ofta ner och närmar mig genom att åla mig fram. Det finns två stora fördelar med det låga perspektivet. Jag blir ”osynlig” för många fåglar men även en del däggdjur. Det gäller inte rovfåglar men för vadarfåglar blir jag som en sten på marken och kan komma mycket närmare.

Brutus Östling ligger lågt. Det tipset, liksom de övriga, hjälper oavsett om du fotar med teleobjektiv eller enklare utrustning.

Den kanske viktigaste fördelen handlar om bakgrunden. Om bilden på en flikstrandpipare på Jamaica Bay i New York tagits snett uppifrån hade vi fått marken som bakgrund. Den hade då inte varit oskarp utan kanske rentav störande. När jag lägger mig ner på marken förflyttas bakgrunden långt bakåt. Den kommer inte att utgöras av marken två meter bakom fågeln, utan hamnar tio, hundra eller en kilometer bakom motivet. För effektfulla närporträtt av djur eller fåglar är detta ett ofta bergsäkert recept.

Flikstrandpipare fotad från marken.

3. Maten

Varför häckar miljontals fåglar i några av jordens mest ogästvänliga områden som Antarktis? Svaret är kort: tillgången på föda. Hemligheten bakom att få bilder på nära håll i trädgården av många av våra vanliga fågelarter är lika enkel: mat. I synnerhet under den kalla årstiden är småfågelsmatningen dessutom en god insats. Se till att fåglarna vänjer sig vid platsen och dig, placera några vackra grenar för fåglarna att sitta på och se till att du får bakgrunden så långt bort som möjligt. Lyckas du med det gör det korta skärpedjupet på teleobjektiv att du kan få en helt skarp fågel och en helt softad bakgrund. Vill du att fåglarna ska sitta på ett speciellt ställe kan du stryka på ett tunt lager margarin på baksidan av grenen och placera frön där. Se till att lagret är så tunt att fettet inte fastnar på näbben.

Gästerna på matningen kan du bestämma genom vad du matar med. Frön fungerar för många arter, lägger du ut hasselnötter kommer du att attrahera nötskrikor – och ekorrar. Fett lockar till sig hackspettar.

Kort skärpedjup på stenknäckar lockade med frön.

4. Vindriktningen

Planering och vindriktning har stor betydelse när man fotograferar fåglar men även däggdjur. Men på motsatta sätt. Ska jag närma mig hjortar eller rovdjur kan jag inte ha vinden bakifrån, då hör de mig och känner doften långt innan jag är nära. Med fåglar försöker jag tvärtom alltid ha vinden i ryggen. Fåglar gör i stort sett allt mot vinden. De startar och landar mot vinden, precis som flygplan. Men även när de står på en gren och putsar sig, eller parar sig, gör de nästan uteslutande detta i riktning mot vinden, eftersom det gör det lättare att hålla balansen.

5. Tid på dygnet

Det vackraste solljuset brukar vara på tidiga morgnar och sena kvällar. Då blir det ett varmt ljus, gult och rött. Tänk på att de flesta djur är mest aktiva på morgonen, men även mot kvällen brukar aktiviteten bland fåglar tillta.

Gråhäger.

6. Tålamodet

Utan tålamod blir det inga bra bilder. Även om det känns motigt i början kommer belöningen bara man är ihärdig nog. Och då försvinner ofta hågkomsten av vedermödorna.

7. Bakgrunden

Större beckasinsnäppa i fokus.

Bakgrunden är minst lika viktig som själva motivet. Den kan framhäva motivet om den till exempel är mjukt tonad och softad. En rörig bakgrund med störande detaljer kan förstöra en bild, oavsett hur bra fågeln poserar. Om bakgrunden stör huvudmotivet försöker jag ändra min position. Lyckas jag inte få till en harmonisk bakgrund låter jag kanske hellre bli att ta bilden, för resultatet blir ofta en besvikelse.

Läs mer i Brutus Östlings bok Konsten att fotografera fåglar och andra djur 2.0 (Symposion).

Artikeln publicerades i