Totemdjur på väg tillbaka

Många trodde nog att vargen satt sin sista potatis i Idaho. Men nu erövrar den bergen på nytt – med indianernas hjälp.

En bra dag i renskogen

Det blev en bra dag, säger renskötarna när lodjuret ligger där i snön. Ett bekymmer och ett ekonomiskt avbräck mindre.

Bra miljöval-märkt el ökar

Försäljningen av Bra miljöval-märkt el fortsätter att öka. 1999 ökade den med sex procent från 6,4 till 6,8 TWh. Totalt har 21,8 TWh producerats enligt Svenska Naturskyddsföreningens kriterier. Det visar 1999 års revision av Bra miljöval-märkt el.

Se upp för triclosan i tandkrämen

I somras bestämde sig ICA och KF för att plocka bort antibakteriella produkter från butikshyllorna. Men kvar är tandkräm med det miljöfarliga konserveringsmedlet triclosan.

Miljöanpassat räcker inte

Bara miljö säljer inte. De företag som lyckats vet att varan först och främst måste vara snygg och av god kvalitet. Att den dessutom är miljövänlig är en bonus som kan avgöra köpet.

Se tecknen i träden

AMD BED SISTA TORSDAGEN OM WÅREN I 63. Barken är avskalad och det nakna träet har grånat, men bokstäverna är lätta att tyda ännu efter mer än 200 år. Tallen var gammal redan när Anna MårtensDotter och Brita EriksDotter högg in sitt budskap och den står fortfarande stark och stadig i Rättviksskogen.

Hård strid om GMO i Brasilien

Den GMO-fria sojan har gjort Brasilien till en vinnare på världsmarknaden, på USAs bekostnad. Trots det är GMO-stoppet omstritt. Starka krafter vill öppna Brasiliens jordbruk för de nya grödorna.

Mirakelgrödan lockar Brasisiliens bönder

Brasilien är bönornas land. Nu är en industrigröda – sojabönan – på väg att ta över en lokal mångfald av sorter. Hittills har bönderna i Rio Grande do Sul odlat GMO-fritt. Men Monsantos genmodiferade super-soja lockar…