Annons
Miljövännens julbord – från a till ö

Miljövännens julbord – från a till ö

Mycket av den traditionella julmaten passar även hushåll som vill äta miljöanpassat. Här ger Sveriges Natur en komplett guide inför julbordsplanerandet.

Skribent Lotta Brinck

Ansjovis. Till Janssons frestelse använder vi skarpsill som är en kustnära fisk utan utfiskningshot. Ta ekologisk potatis, lök, mjölk och grädde. Ta vara på ugnens eftervärme vid gräddningen genom att stänga av 15-20 minuter innan receptet anger att frestelsen är klar.

Bruna bönor. Ett resurssnålt alternativ till kött. Koka egna eller köp i slang från lokalt charkuteri. Blötläggning spar koktid. Koka stor sats och frys in. Hoppa över korven och fläsket till!

.

Cider. Ekologisk eller lokalt tillverkad cider är alternativ till vanlig läsk. Se upp med julmust och coladrycker som innehåller den ändliga resursen fosfor.

Dadlar. Det finns ett ekologiskt sortiment av torkad frukt.

Eget köttbullsrecept håller sig kanske de flesta hem med. Från miljösynpunkt är faktiskt vakumpackade ekologiska bullar ett lika bra alternativ som hemgjorda och bättre än djupfrysta. Om du gör dina egna: välj kött från ekologiskt uppfödda djur eller hagmarkskött från djur som betat i naturbetesmarker.

Färsk frukt. Välj svenska äpplen och päron i första hand, därefter ekologiskt odlad frukt från Europa. Bananerna ska vara Krav- och gärna rättvisemärkta. Om inte, hoppa över dem.

Gädda. Välj kustgädda och undvik de riktigt stora exemplaren om du är rädd för förhöjda halter av kvicksilver.

Hårt bröd. knäckebröd, givetvis bakat på ekologiskt odlad råg, är ett mycket bra alternativ. Klarar lång lagring utan kyla, låg vikt – ingen transport av vatten. Dessutom används hela kornet.

Inkokta grisfötter. Visserligen skär den miljövänlige gourmén ned sin konsumtion av fläskkött men det finns ett överskott av just grisfötter. Ät och njut.

Julskinka. Välj ekologisk skinka eller ersätt med svenskt lamm.

Kött. Julmaten är tyngd av kött-traditioner. Pröva ett julbord med mer grönsaker. Det mår både miljön och magen bra av.

Långkål. Gräddkokt grönkål på halländskt vis. Grönkål med sitt höga näringsvärde och sin sena skördetid borde vi odla och äta mer av.

Mandel i gröten. Mandeln är ekologisk. Gröt kokt av hela korngryn och mjölk får ersätta risgrynsgröten. När ris odlas frigörs metangas som är en mycket kraftig växthusgas, fyra gånger starkare än koldioxid.

Nötter. Hela, oknäckta och ekologiskt odlade kan vara svåra att få tag på men Biodynamiska Produkter i Stockholm har sådana.

Ost. Välj ekologiskt producerad eller lokalt tillverkad ost. Messmör och mesost är ett sätt att ta tillvara på vassla från osttillverkningen. Vassla används främst i grisuppfödningen.

Pressylta. Alla sorters sylta är exempel på gamla tiders hushållning. Genom att koka sylta på ben och inälvor, som huvud, bringa, hals, tas allt tillvara på det slaktade djuret.

Rättvisemärkt kaffe – inte bara på julbordet! Rättvisemärkningen innebär i praktiken att kaffebonden får dubbelt så mycket betalt för sin skörd. Din extra kostnad per kopp är bara 11 öre.

Sillsallad. Sill och strömming är kustfiskar och är inte utfiskningshotade. Det är bättre att vi äter sillen och strömmingen direkt istället för att den går till djur- eller fiskfoder. Idag går bara en bråkdel av all sill och strömming till människoföda. Använd svenska äpplen, lök och ta Kravmärkta inlagda rödbetor och gurka.

Till kaffet. Baka saffransbröd själv på Krav-godkända ingredienser eller köp lokalt bakat.

Utan pepparkakor – ingen jul. Det finns ett ganska stort sortiment Krav-märkta småkakor.

Värmlandskorv. Från början var korv ett sätt att ta tillvara småbitar av kött, inälvor, blod, fett. Göra korv själv är ett miljövänligt nöje. Välj gärna en värmlandskorv där köttet är utdrygat med potatis och lök.

Åksjuk leverpastej är inte bra, men tyvärr är tillverkningen numera mycket centraliserad. Annars är pastej god hushållning – ett sätt att ta till vara allt på djuret. Försök få tag på lokalt tillverkad leverpastej eller gör din egen.

Äppelmos. Välj mos av svenska äpplen tillverkad på ekologiskt odlad frukt.

Öl. Åbro tillverkar såväl folköl som starköl av ekologiskt odlad malt.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Lotta Brinck
Artikeln publicerades i