Efter den stora skogsbranden

Eldstormen i Västmanland lämnade efter sig ett helt nytt landskap på över 14 000 hektar. Nu skyddas stora delar av den brända skogen i ett reservat som på sikt kan bli ett paradis för lövskogsarter.

Världskända för vegetarisk mat

På kort tid har en familj på Södermalm i Stockholm kommit att bli världskända för sin matlagning. Bara genom att lösa en familjekonflikt i en blogg. Genom Green Kitchen Storiesnår David Frenkiel och Luise Vindahl ut till 300000 fans som alla eftersträvar ett hälsosammare liv.

Ingen kollar gruvbolagen

Vart femte bolag som fått tillstånd att leta eller bryta mineraler i Sverige de senaste tre åren var hårt finansiellt pressat. Två företag var under brottsutredning. Sveriges Naturs granskning avslöjar att ingen har kontrollerat bolagen i den svenska gruvboomen.

Brummande vänner i trädgården

NATURENS ABC * Det är svårt att inte tycka om humlor. Luftens minibjörnar dunsar förnöjsamt fram från blomma till blomma och sticks inte i onödan. Men på deras lurviga axlar vilar ett tungt ansvar: de är våra viktigaste pollinatörer.

Räddad skog och blyfri färg

MEDLEMSNYTT * Från skydd av skog i Änokdeltat till stopp för blyade färger i Nepal. Naturskyddsföreningen arbetar både lokalt och globalt. Här ett axplock av vad vi uträttat under våren 2015.

Hittade sinnesfrid i skogen

KULTUR * Efter en besvärlig uppväxt hittade elitlöparen Markus Torgeby sinnesfrid i skogen, kylan och mörkret. I självbiografin Löparens hjärta (Offside Press) berättar han om naturen som utmaning och kraftkälla.

Naturligt frågvis

FRÅGOR & SVAR * Hur får jag fler smådjur i villaområdet? Försvinner småfåglarna? Och är det verkligen smart att äta viltkött? Läs frågor och svar om natur och miljö.

Gör din egen kräm

GRÖN GUIDE * Det finns anledning att vara försiktig med hygienprodukter. Vill du vara säker på att din hudkräm är fri från onödiga till­satser gör du den själv. Vänd på bladet så visar vi hur.

Nationalpark längst ut

INSPIRATION * Längst ut i havsbandet ligger en av landets mest mytomspunna skärgårdar. Men Bullerö är inte svårtillgängligt – tvärtom är denna blandning av Sörgårdsidyll och karghet en av de mest välkomnande ögrupperna i Stockholms skärgård.