Här skapas framtiden

EKOEVOLUTION * Tiden då de främsta miljökämparna guppade i en aktivistjolle på Östersjön är förbi. I dag är det etablerade teknikbolag och KAXIGA UPPSTICKARE som visar på möjligheterna att förändra världen. Sveriges Natur har träffat tre företag i Kalifornien som alla utmanar bilden av en hållbar värld.

Skribent Johan Åkesson 

Silicon Valley skulle kunna kallas världens centrum i dag, ur många synvinklar. Flera av de största teknikföretagen finns här och mycket av det som sker i den digitala sfären går alltid på något sätt via Kaliforniens kluster av nätbaserade företag. Men det är inte bara en samlingspunkt för stora pengar, det är också i och kring Silicon Valley som många av de mest utmanande idéerna för en hållbar framtid tar form. 

Praktexemplet är Elon Musk, mannen bakom såväl elbilen Tesla som rymdfartsföretaget Space X. Elon Musk har kommit att personifiera den gränslösa, lösningsorienterade – och hela tiden framåtsträvande – kraft som finns här. Därför är det inte förvånande att han syns på magasinsomslag och fyller arenor när han håller föredrag. Om stjärnan var musiker på 1990-talet och modedesigner, eller kock på 00-talet så är 10-talets stjärna onekligen en kaxig entreprenör som vill förändra världen. Just inriktningen mot att ”förändra världen” syns tydligt i de innovationer som ser dagens ljus i Kalifornien i dag. Beviset är enkelt att hitta, det är bara att följa pengarna. Det är inte bara sms-appar som drar till sig enorma belopp i riskkapital.

Miljardbelopp pumpas in i tjänsteförmedlingar som Air Bnb, Uber och Eat With – vars affärsidéer inte bara handlar om att stötta den växande delningsekonomin, utan också om att effektivisera användandet av befintliga resurser. Amerikanska miljöteknikföretag drog i fjol in över 16 miljarder kronor i riskkapital, en ökning med 39 procent jämfört med året före.

Även de etablerade storbolagen väljer i allt större utsträckning att satsa på idéer som har en positiv påverkan på miljö och samhälle. I våras investerade Google närmare 2,5 miljarder kronor i Solar City, ett företag där för övrigt Elon Musk är styrelsemedlem. Bolaget säljer solceller till tak. Redan har Google satsat kapital i vind- och solkraft på tre kontinenter. Totalt ska internetjätten ha investerat kring 15 miljarder kronor i projekt som berör förnybar energi. Datortillverkaren Apple gick i samma veva ut med ett pressmeddelande om att det ska investera närmare tio gånger så mycket pengar i energi från solceller under de närmsta tio åren.

 

Tidigare i år publicerades en artikel på amerikanska nättidningen Tech Republic som behandlar teknikbolagens möjligheter att driva miljöfrågor. Ofta är dessa bolag duktiga på att uppfatta sina kunders och användares krav på ansvarstagande: 

”Miljöorganisationer som Greenpeace har alltid agerat vakthund för miljön. Nu, när världen blir allt mer upp- och ihopkopplad och människor kan spåra sina produkter samt sitt eget avtryck, hamnar makten att trycka på företag hos allmänheten”, skriver en journalist på Tech Republic.

 Men det nya miljöengagemanget handlar nog inte bara om att agera efter kundermas önskemål, många av de företag som växer fram i Kalifornien i dag tycks vara drivna av en genuin önskan att bidra till en mer hållbar värld. Svenska Adiba Barney är vd för Silicon Valley Forum – en icke-vinstdrivande organisation som är kunskapscenter och nätverkscentral för såväl Silicon Valleys egna företag som intressenter i andra delar av USA och världen. Enligt henne är viljan att förändra genom innovation den stora motorn för teknikindustrin här.

– I Silicon Valley handlar allt om komma vidare, evolutionen sker här. Men för att kalla sig innovatör i dag måste man komma med något som är helt nytt, något som tar oss flera steg framåt och verkligen sticker ut. 

Om Elon Musk står modell, inte bara på mängder av tidningsomslag men också för hur många entreprenörer i Kalifornien i dag vill skapa förändring genom företagande, blir hans oväntade drag förra året än mer intressant. I juni 2014 offentliggjorde Elon Musk alla 203 patent från Tesla Motors, för att, som han själv då sade till flera medier, ”vi tror att både Tesla, andra företag som tillverkar elbilar och världen skulle tjäna på en gemensam, snabbutvecklande teknologisk plattform”. 

Att Musk valde att motivera sitt företags till synes generösa agerande med att det är ”bättre för världen”, leder till att fler följer i hans fotspår. Om Elon Musk, som under våren valt att investera i energilagring och batterilösningar, senare kommer att tjäna ännu mer pengar på att släppa sina patent fria till potentiella konkurrenter återstår att se. Men så länge hans – och andra företagsledares – idéer fortsätter att kretsa kring tjänster och produkter som inte bara har en minimal påverkan på miljön, utan också tar bättre vara på energi och resurser som redan är i omlopp, lär den amerikanska västkusten fortsätta att gå i spetsen för utvecklingen inom miljöteknik. 


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Johan Åkesson 
Artikeln publicerades i