Annons

Skicka de bästa till Bryssel

EU-valet är i hög grad ett personval, att döma av hur våra politiker har agerat. Därför är det viktigt att veta var kandidaterna står. Naturskyddsföreningens undersökning visar hur de tänker i miljöfrågor.

Bråk om pengar

Finansieringen av utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder i fattiga länder är en av knäckfrågorna inför Köpenhamnsmötet. Kina och G77-gruppen har föreslagit att pengarna ska komma ifrån en Läs mer…

Ny klo i fiskdisken

EKO * Vem har lämnat spåren i snön? Och kan vi äta kungskrabbans klor och ben med gott samvete?

Investera i förnybart

I den rika delen av världen har sambandet mellan ökad energianvändning och ökad tillväxt brutits och vi kan tvärtom börja minska på energislöseriet. Men u-länderna Läs mer…

Räkna med bönder

Steget från den egna lagårdsbacken till de globala framtidsfrågorna är kort för ekobonden Elisabeth Gauffin. Förutom 180 mjölkkor har hon ansvar för cirka 600 miljoner lantbrukare världen över.

Mindre kött på tallriken

KLIMAT * En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten, och köttet står för merparten av detta. Varje svensk äter i genomsnitt 86 kilo kött om året. Minska på köttet så minskar du utsläppen.

I den nakna sanden

Ett övergivet grustag må se ut som öken. Men det kan vara en artrik oas – om det inte förstörs av myndighetskrav på uppsnyggning. Håkan Ljungberg på Art­databanken vill rädda grustäkterna undan städivern.

Klimatstafett genom Sverige

KLIMAT *I en första etapp av klimat­stafetten cyklade ett antal kretsaktiva till Naturskyddsföreningens rikskonferens i Stockholm 15-17 maj från olika håll i landet.

Trädplanteare blir hedersmedlem

FÖRENINGEN * Wangari Maathai från Kenya, grundare av Green Belt Movement och mottagare
av Nobels fredspris 2004, har utsetts till hedersmedlem i Naturskyddsföreningen.