Annons

Trädplanteare blir hedersmedlem

FÖRENINGEN * Wangari Maathai från Kenya, grundare av Green Belt Movement och mottagare
av Nobels fredspris 2004, har utsetts till hedersmedlem i Naturskyddsföreningen.

Fem godkända i Bryssel

Vad har de svenska parlamentarikerna gjort för miljönytta under de senaste fem åren? Naturskyddsföreningens EU-valundersökning ger gott miljöomdöme till fem av de svenska Europaparlamentarikerna, medan sex får bottenbetyg.

När ska locket läggas på för flyget?

TRAFIK * Högsta domstolen får avgöra när taket för Arlandas utsläpp av växthusgaser ska börja gälla. Naturskyddsföreningen har överklagat en dom i lägre instans som i praktiken upphävde de villkor som sattes när den tredje landningsbanan godkändes i början av 90-talet.

Sekab avvecklar etanolprojekt

TRAFIK * Örnsköldsviksföretaget Sekab kommer att avveckla sitt etanolprojekt i Tanzania. Företagets nye vd Björn Edström uppger att alternativen är att lägga ner eller hitta nya ägare. Frågan ska vara avgjord före sommarens slut.

Tolv tunga miljökrav

EU-VALET * Naturskyddsföreningen har presenterat tolv krav för de fem främsta kandidaterna i varje parti. Kraven representerar de områden som Naturskyddsföreningen prioriterar och enkäten är tänkt att vägleda dig som sätter miljöfrågor högt när du röstar den 7 juni.

Våra varors kemiska baksida

VINKLAT * I Sverige är vi vana vid att konsumera. Så även jag, även om jag numer är bättre på att tänka till innan jag handlar. Konsumtionen har nämligen en dold kostnad för människa och miljö som inte syns på prislappen.

Sanningssägaren tar farväl

EU-VALET * Anders Wijkman (KD) hade gärna suttit kvar som EU-parlamentariker över Köpenhamnsmötet i höst, men väljer nu ändå efter tio år att kliva av, om än med viss vånda. Arbetet har varit roligt.

Full fart framåt i Varberg

UPPDRAGET * Naturskyddsföreningen i Varberg är en synnerligen aktiv krets och nu under hundraårsjubileet är det extra fart på verksamheten. Hur firas föreningens hundra år i Varberg? Frågan går till Karin Ekeborg, kretsens ordförande.