Annons
Idéer – böckernas råvara

Idéer – böckernas råvara

UPPSLAGET * Tillredningen kan förädla eller förvanska. Eva-Lena Neiman har hittat böcker som gestaltar både bra och dåliga idéer, som ger läsaren frihet eller förvirrar.

Skribent Eva-Lena Neiman

Tvättat vatten av Karin Hultenheim, är en liten fin diktsamling på Ord&visor förlag. Det är alltid en bra idé att skriva dikter. Diktens språk försöker ändra vårt vaneseende, fördjupa och förvandla verklighetsbilden. Pedagogiska dikter är däremot ingen bra idé. Hoppa över de inledande dikterna så blir det mycket bättre sedan, sparsmakat och sökande.

ATT BEKÄMPA NATUREN är i grunden ingen bra idé, men trädgårdsvärlden är full av människor som jobbar heltid med att hålla naturen stången. Det är roligt att läsa om kampen.

I ABC om mördarsniglar av Kerstin Engstrand, Prisma beskrivs olika sorts bekämpning av de små djuren kunnigt och effekten värderas.

Jag har haft egna duster med exempelvis knölklockor och läser med nöje Rensa trädgården – från kirskål, kvickrot, maskrosor, tistlar och annat ogräs av Susanna Hultin och Gunnel Carlson, bokförlaget Semic. För den som vill bekämpa så vackra saker som åkervinda, bellis och revsmörblomma finns här gott om praktiska tips. Lite rörande är det med ogräsens egen kulturhistoria och rubriker som ”Känn igen svinmålla” och meningar som ”Redan på medeltiden var åkervindan ett ökänt ogräs”. Jag känner sympati och ömhet inför alla dessa ogräsklassade växter. I Ogräs, känn igen och ta bort av Gunnel Ginsburg, Prisma, ­gillar jag den enkla rena formen och allra mest teckningarnas rotsystem, som ju sällan syns i floror. Där kan jag se knölklockans små vackra rötter och förstå hur idiotisk min kamp var.

Jag tyckte det verkade vara en dålig idé att fotografera naturen som om den var full av någon sorts trollväsen, men Naturens väsen av Joel Miller, BenTarZ Books, har fått mig på andra tankar. Bilderna av märkliga ansikten i bark, sten, ljusets skiftningar och växtlighet ger gestalt åt en stark känsla, eller idé, att vara betraktad i och av naturen. Den humor som blandas med visdomsorden som gör mig på gott humör.

Natur i norr, Naturskydd och nationalparker i Norrbotten 100 år av Kjell Lundholm, Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, är en välskriven och mycket innehållsrik bok. Lundholm är påläst och grundlig, källmaterialet omfattande. Jag hoppas att boken når utanför en inre föreningskrets, men tyvärr har boken en form som inte inbjuder till läsning. Goda idéer och intentioner skyms av ytan.

Blommor i Sverige, våra vanligaste vilda arter indelade efter färg av Lars-Åke Janzon och med Bo Mossbergs illustrationer, Bonnier Fakta, är en vacker, påkostad och tjock bok, men i grunden en dålig idé. Färgen är det karaktärsdrag hos växterna som sämst kommer till sin rätt i Mossbergs numera välkända och skickliga bilder. Hos blå blommor märks det tydligast. En cikorias lyster eller en skogsviols lyftande blå nyans kommer inte till sin rätt. Och vad gör blåbär, odon och kråk­bär som utfyllnad bland blå blommor?

EN TIMME FRÅN Götaplatsen, femton utflykter runt Göteborg, Anders Järkendal, Roger Olsson och Mikael Svensson, Gullers, är en i grunden riktigt bra idé som kan förvaltas också i enklare form för andra städer. Varför drömma om fjärran upptäckter när omväxlande och rika naturupplevelser finns inom räckhåll med kollektivtrafiken inom en timme från Götaplatsen? Naturfotona av Järkendal och Svensson är poetiska, sköna, färgmättade på klassiskt manér. De står sig utan bildtexter. Kartorna är bra och trevliga recept på utflyktsmat finns, marknadsföringsriktigt, på bild, men inte de arter som Roger Olsson kunnigt berättar om i texterna. Och det är en dålig idé. Man vill, banalt nog, se dem. De flesta läsare vet inte hur gärdsmyg, sileshår, bivargar och kinesisk sekvoja ser ut, eller har böcker och tålamod att slå upp dem.

Nu är det nog en rätt bra idé att jag ska sluta klaga.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Skribent Eva-Lena Neiman
Artikeln publicerades i
Annons