Havsmiljön på allas agenda

Miljöfrågorna har tagit ett kliv upp i opinionen och hamnar nu i jämnhöjd med frågan om Sveriges ekonomi. Havsmiljön rangordnas i topp av nästan alla partier, visar SNFs undersökning.

Flygskatt för klimatet

TRAFIK * Gärna en flygskatt, men helst på flygbränslet, är SNFs recept för minskade utsläpp från flyget.

Främlingar under ytan

De är entreprenörer. Framgångsrika. Vinnartyper helt enkelt. Ändå väcker de både hat och fruktan. För i Östersjön kan detta nya artgalleri röra om livet rejält.

Miljöfarlig neutronforskning

KEMIKALIER * Lundabygdens Naturvårdsförening protesterar mot en ny europeisk forskningsanläggning som planeras i utkanten av staden. Det är en partikelaccelerator kallad ESS, European Spallation Source.

Sagt och gjort i miljöpolitiken

Moderaterna är det minst
miljövänliga riksdagspartiet, socialdemokraterna har fört en miljövänligare politik än de önskat och miljöpartiet har varit grönast. Det visar SNFs granskning av riksdagspartiernas agerande i miljöfrågorna.

Sprutar bort livet

I Syd används mycket bekämpningsmedel, ofta utan kontroll eller tillräcklig kunskap. Det ger stora skador på människor och miljö. Användningen måste minska, skriver Rodolfo Magne, jordbrukshandläggare på internationella avdelningen på SNFs kansli.

Båda blocken kan

– Den här granskningen visar att miljön inte måste vara en blockfråga. Det säger Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

SNF rockar fett i Hultsfred

UPPDRAGET * Naturen runt Hultsfred rymmer åtskilliga pärlor. Men när Hultsfredfestivalen drar igång den 16 juni är det nog mer rock och röj som gäller. Sara Nilsson från SNFs kansli planerar tillsammans med Emådalens Naturskyddsförening att göra några av festivalbesökarna miljöintresserade.

Fyra frågor till partiledarna

1. Till vilken natur går din längtan?2. Vilka ekologiska varor köper du? 3. Vilken bil har du?
4. I vilken grad avgörs valet sista veckan?

SNF bjuder på östersjökonserter

HAV * Under SNFs stora kampanj ”Livrädda Östersjön” i Visby den första veckan i juli bjuds bland mycket annat på konserter med välkända svenska artister. Mikael Wiehe, Joakim Thåström, Lisa Ekdahl, Agnes och Sebastian med flera uppträder på kampanjens utomhusscen i Visbys gamla hamn.