Att älska våtmarker

Essä Kampen mot våtmarkerna beskrevs som ett krig i nationalistisk anda. Svenskarna grävde och hackade i hundratals år. Bo Landin efterlyser en vattenrevolution för att återställa delar av det förlorade landskapet.

Med glaciärer som mått på evigheten

Kultur Klimatfrågorna löper som en röd tråd genom Andri Snær Magnasons författarskap och engagemang för naturen. I sin senaste bok vänder han sig till mytologin och en vis man.

På kurs mot hållbart skogsbruk

Smårutigt, randigt eller ett träd i taget. På kurs i hållbart skogsbruk får deltagarna se många olika sätt att undvika kalhyggen. Kursledaren Jan Bertilsson från Naturskyddsföreningen i Mariestad visar också dåliga exempel, från tiden innan han tänkte om.

Havsörn och kungsörn – så skiljer du dem åt

Naturens ABC En örn med vit stjärt – en gammal havsörn. Eller en ung kungsörn? För att känna igen våra största rovfåglar behöver man veta att de byter skepnad varje år. I minst fem år.

Gift i kvitton

Efter att bisfenol A förbjudits i kvitton har det hormonstörande ämnet framför allt ersatts av bisfenol S. Men forskning visar att ersättaren kan ha minst lika allvarliga effekter.

Svansjön i vårvinterskrud

Sångsvanen balanserade på utrotningens brant, men nu står den stadigt i ett varmare klimat. Snart 100 år efter det att arten fridlystes växer de vita skarorna för varje år, och norra Europas största samling av sångsvanar möts tidigt om vårvintern vid Tysslingen i Närke.

Tar kampen för kvinnorna

Winnet Shamuyarira är ekofeministen som kämpar för afrikanska kvinnor, och deras rätt att säga nej till företag som våldför sig på jorden och kvinnorna.

Ministern om hållbara upphandlingar: ”Viktigt verktyg”

Intervju Att alla upphandlingar inte kräver fossilfria transporter beror på verkligheten och intressekonflikter, enligt civilminister Erik Slottner (KD). Han vill skapa rätt förutsättningar för att nå klimatmålen, och säger att minskad reduktionsplikt bara är ett problem för de kommuner som ännu inte upphandlat elbilar.