Sveriges Naturs chefredaktör, Erik Halkjaer, skriver om sommarens extremväder. Bild: Jonas Malmström.

Ledare

Vi kan göra skillnad

Det blev som tur var ingen undergångsvarm svensk sommar likt 2018 i år. Däremot i resten av världen.

Juni och juli 2023 var de varmaste månader som någonsin uppmätts. Katastrofstämningen i världens medier var ingen överdrift.

Trots detta fortsatte svenskarna att köpa charterresor till brinnande grekiska öar. Och i Portugal, Spanien och Frankrike stod skogar i lågor.

Läs mer: Där skogen brinner. 

”Det är inte science fiction.”

Tv-serien Extrapolations handlar om en framtid i klimatförändringarnas spår. I åtta avsnitt som spänner över tidsperioden 2037–2070 dramatiseras vad som komma skall: utdöende arter, höjda vattennivåer, extrem hetta och brist på syre.

Det är science fiction som ofta fått utgöra kuliss i filmer som Bladerunner, men här spelar konsekvenserna av klimatförändringarna huvudrollen. Knölvalar är blott ett AI-minne, i Florida går folk i gummistövlar till synagogan och i Indien rör man sig bara utomhus korta perioder.

Bortom min tv-ruta sker dock detta i verkligheten. Just nu. Temperaturerna stiger världen över och värmeböljorna dödar.

Det är inte science fiction. Det är inte fiction. Det är fakta.

”Vi måste lyssna och stötta”

Under sommaren läste jag Kerstin Ekmans Löpa varg och Ann-Helén Laestadius Stöld där vi följer människors övergrepp på naturen. Några individer gör skillnad och motstånd. Det är dessa individer vi måste lyssna på och stötta. Samtidigt måste vi göra mer själva.

Läs Sveriges Naturs tidigare bokspalt om Löpa Varg. 

I somras besökte jag oaser som Gotska sandön och Kroksjön. Den första en nationalpark som i sin isolering visar något i dag alltmer unikt – ett välbevarat och nästan orört ekosystem med allt vad biologisk mångfald kan erbjuda. Den andra en liten sjö i djupaste Hallands skogar där träden står orörda, blåbärsrisen växer på alla bredder och fiskarna slår i sjön. Ormar och fåglar samsas med människor som fortfarande hyser respekt och intresse för naturen.

Individer som vill och kan göra skillnad.

Artikeln publicerades i