Annons
”Näringslivets påverkan på Tidöregeringens klimatpolitik är en kupp”
Kvinna med skylt framför hus.

Olivia Linander är kampanjchef på organisationen Skiftet och en av organisatörerna till klimatkuppen.se. Foto: Carl Dackeby

Debatt

”Näringslivets påverkan på Tidöregeringens klimatpolitik är en kupp”

Organisationen Skiftet vill sätta ljuset på det svenska näringslivets nära relationer med regeringen och den pågående lobbyismen för att påverka klimatpolitiken. Nu lanserar Skiftet klimatkuppen.se, skriver organisationens kanslichef Robin Zachari och kampanjchef Olivia Linander.

Den 21 maj spärrade vi från Skiftet av Vängården Fållökna. Gården, som ligger i Flen, är en central plats för politikers nära relationer med näringslivets lobbyister.

Det är helt oacceptabelt att statsminister Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed äger herrgården tillsammans med statsministerns lobbyistkollega Göran Thorstenson. Nu bjuder de in till arbetsdagar, där en uppseendeväckande stor del av deltagarna är lobbyister.

Gården är på väg att bli en knutpunkt för klimatkuppen, en plats där makthavare och lobbyisteliten ostört kan göra upp planer om allt från skogsbruk till gruvor medan de målar tak och plockar äpplen. Det vill vi nu sätta stopp för genom att dra fram deras mingel ur skuggorna ut i ljuset, och lanserar därför en kartläggning av hur näringslivet kuppar svensk klimatpolitik – klimatkuppen.se.

Tidöregeringen har många kompisar som representerar flyg-, skogs- och gruvindustrin och deras vinstintressen. När regeringen fattar beslut som att slopa flygskatten och stödja kärnkraftsbolagen, som beslutet om enorma kärnkraftssubventioner, vad beror det på? Kan vi 2025 vara säkra på att regeringen har folkets och klimatets bästa för ögonen?

Ett exempel på de nära banden mellan politiker och näringsliv i Sverige är lobbyisten Göran Thorstensson och hans relation till statsministerparet. Göran Thorstensson äger Vängården Fållökna tillsammans med Birgitta Ed.

På gården äger både Göran Thorstensson och Ulf Kristersson dessutom varsin privatbostad. Det låter som ett mysigt upplägg, där tre vänner kan dra sig tillbaka från Stockholms hektiska vardag och ladda upp batterierna.

Mysighetsfaktorn sänks något när vi tar en titt på Göran Thorstenssons koppling till Näringslivets Medieinstitut (NMI). År 2021 tog NMI emot 80 000 kronor från intresseorganisationen Skogsindustrierna, för att granska och ifrågasätta tidningen Dagens Nyheters journalistik om svenskt skogsbruk och skogsindustrin.

I styrelsen för NMI sitter ingen mindre än Göran Thorstensson själv. Och trasslet fortsätter. Svängdörrarna mellan näringslivet och politiken står nämligen vidöppna. Göran Thorstensson jobbar på lobbyfirman Nordic Public Affairs (NPA).

NPA grundades av Johan Jakobsson, som numera är Ulf Kristerssons statssekreterare. Ytterligare en person som jobbar på NPA är Mats Olin, chef för NMI, alltså samma institut som tar emot pengar från skogsindustrin för att ifrågasätta granskande journalistik.

Då är vi tillbaka hos NMI. Med rätta, eftersom NMI låg bakom trakasserier mot en av SVT:s klimatkorrespondenter, som till slut sade upp sig.

Vilken trevlig vän statsministerparet kan se fram emot att umgås med i sommar på sin gemensamma herrgård. Tråkigt nog är det dock en ytterst allvarlig situation. Sverige missar just nu alla uppsatta klimatmål.

Det tycks svårt att vara vän med samma personer som du måste stoppa för att nå klimatmålen. Politikerna gör inte det som krävs och då är det läge att kritisera alla nära relationer mellan beslutsfattarna och näringslivets lobbyister.

Göran Thorstenssons nära relation till statsministerparet är tyvärr bara ett exempel. På klimatkuppen.se har vi kartlagt hur dolda intressen sabbar klimatpolitiken.

Det sker i allt från skogs- och gruvfrågor, till flyg- och kärnkraftspolitiken. Det är dags att kalla det vid sitt rätta namn: en klimatkupp.

Robin Zachari, kanslichef på Skiftet
Olivia Linander, kampanjchef på Skiftet

Annons