Sveriges Naturs chefredaktör, Erik Halkjaer. Bild: Jonas Malmström.

Ledare

Hårda tag före dialog

Dagens makthavare bränner upp vår planet. Samtidigt fördöms de som försvarar den av Sveriges statsminister.

Det är kanske symtomatiskt för vår tid att jag återigen ska behöva ta upp detta med aktivism. Som jag själv konstaterade i Sveriges Natur 3-2023 säger nu också FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter, Mary Lawlor, att klimat- och miljöaktivister ”i grund och botten försöker rädda vår planet, och genom att göra det, också mänskligheten”.

Mary Lawlor kallar aktivisterna för miljöförsvarare. Hon säger till den brittiska tidningen The Guardian (12 oktober 2023) att ”det här är människor vi borde skydda, men som av de styrande och företag ses som ett hot som måste neutraliseras. I slutändan handlar det om makt och ekonomi.”

”Anklagas för att låtsas bry sig om klimatet”

Det skulle kunna vara en kommentar till statsminister Ulf Kristersson som den 4 oktober i år på Instagram skrev: ”Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera ett sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider.” Han anklagar klimat- och miljöaktivister för att ”låtsas bry sig om klimatet, men förstör möjligheterna till ett konstruktivt samtal om klimatpolitiken”.

Hans inlägg kom efter det att miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari ställde in ett klimatevenemang av säkerhetsskäl för att Extinction rebellion hade anmält deltagande. Det kom senare fram att det handlade om en äldre person som inte utgjorde något hot.

”Jämställs med antidemokratiska krafter”

Samtidigt döms aktivister i domstol efter klimataktioner. Enligt tidningen Dagens Arena ska 25 aktivister ha dömts sedan 2022. Ulf Kristersson jämställer indirekt de här personerna med antidemokratiska krafter i totalitära stater. Han bidrar inte direkt själv till dialog och öppenhet kring Sveriges klimat- och miljöpolitik.

Sveriges Natur är ett av mycket få medier som har fått en längre intervju med klimat- och miljöministern. Statsministern själv nämner knappt med ett ord hur Sverige ska uppnå de klimatmål som har fastslagits av riksdagen.

”Deras planet dagens makthavare bränner upp”

Regeringen hymlar inte ens om att Sveriges utsläpp kommer att öka och att vi inte kommer att uppnå det etappmål för klimatet som är satt till 2030. Det står svart på vitt i nästa års budget.

Läs mer: Regeringens budget ökar utsläppen

Är det då så konstigt om unga människor protesterar? Det är deras planet som dagens makthavare bränner upp, utan att ens sätta sig ner och prata med dem som ska gräva i askan.

Artikeln publicerades i