Vandra med gröna steg i sommar

Det finns lite att tänka på för den som vill vandra med så lite miljömässig påverkan som möjligt. Illustration: Malte Mueller/Getty Images

Vandra med gröna steg i sommar

Fjällvandra utan att belasta naturen. Fjälledare Peter Lindström delar med sig av sina bästa tips.
– Det enda spår vi lämnar efter oss ska vara fotavtrycken, säger han.

Diskar gör du en bit bort från vattenkällan, inte direkt i vattnet.

– Ta med dig vatten och gå en bit bort från vattendraget, så att diskvattnet filtreras ner genom marken och diskmedel inte hamnar i vattnet. Av samma skäl sköljer du inte heller disken i vattendraget utan vid sidan av, säger Peter Lindström, examinerad fjälledare hos Friluftsfrämjandet.

Gräv ner dina matrester

Matrester gräver du ner, både för att hindra spridning av skadedjur och för att de inte ska hamna i vattendraget. Enklast är att gräva en grop i marken med ett skohorn av metall, som Peter Lindström alltid bär med sig.

Skohornet har han även nytta av vid toalettbesök.

– Håll dig även här på avstånd från vattendrag. Gräv en ordentlig grop som du sedan täcker med jord. Toalettpapper, våtservetter, hushållspapper, bindor och tamponger tar du med dig hem i en påse.

Håll dig till lederna

Vandra varsamt. Håll dig på utmärkta leder för att minska slitage på omgivningen intill.

– Spängerna är inte i första hand till för att vi ska gå torrskodda, utan för att vi ska spara naturen. Våtmarken är extra känslig där det ligger en spång, säger Peter Lindström.

Elda med försiktighet

Tänk på att hålla ordentligt avstånd till vilda djur. Och var försiktig om du eldar. Välj i första hand en plats där det redan finns en eldstad.
Peter Lindström vandrar själv gärna i Jämtlandsfjällen.

– Det är fantastiskt vackert. En favoritplats är Lunndörrsfjällen som gränsar till Härjedalen. Det är som Sarek i miniatyr.

En bra markerad led är Lunndörrspasset. Mitt i passet finns ett litet vindskydd. I passets norra del finns STF:s fjällstation Lunndörrsstugan.

– En annan pärla är Skäckerfjällens naturreservat i fjällmassivet Skäckerfjällen, nordväst om Åre. Här finns en markerad led med två rastskydd, men det finns även andra vägar. Man kan vandra här i dagar utan att möta någon.

Artikeln publicerades i