Marodörer under ytan

Naturens ABC I vatten blir de invasiva arterna nästan ostoppbara. Håll ögonen öppna vid bryggan eller stranden, för enda chansen att hejda nya förpestande gäster är att upptäcka dem tidigt.

Filosofen som simmar med mörtar

Filosofen Jonna Bornemark blev kompis med mörtar och förstod hur mycket som riskerar att gå förlorat om vi inte blir bättre på att bevara djur och natur. Långsamt förändrar hon nu relationerna mellan fisk och människa i en sjö i Dalarna.

Broderier med hotade arter som röd tråd

Med hjälp av nål, tråd och ett imponerande tålamod har brodöser runt om i Sverige tagit sig an uppgiften att brodera hotade arter. I sommar ställs 120 av verken ut i Vetlanda.

De vill att tallskogen blir naturreservat

Strömstadskretsen hittade 111 naturvårdsarter, 38 av dem rödlistade, på Löveråsfjället. Den stora gammelskogen på berget är ett av sex områden som kretsen nu föreslår som naturreservat.

Vandra med gröna steg i sommar

Fjällvandra utan att belasta naturen. Fjälledare Peter Lindström delar med sig av sina bästa tips.
– Det enda spår vi lämnar efter oss ska vara fotavtrycken, säger han.

Kampen för att rädda tumlaren

Ny teknik gör det lättare att förstå och skydda den hemlighetsfulla tumlaren, den enda valen i svenska vatten. Men det är bråttom. I Östersjön balanserar den på utrotningsgränsen och ny forskning visar på snabba nedgångar även längs västkusten.

”Fortsätt engagera er i EU-politiken”

Opinion Efter EU-valet är det viktigt att skapa stabila ekosystem och minska antalet klimatkatastrofer, men motståndet inom framför allt industrin är stort. Det skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.