Annons
Sex steg till en giftfri trädgård
Kvinna bär en lastpall. En man i bakgrunden påtar i jorden.

Pallkragar kan vara effektivt för att stoppa mördarsniglar. FOTO: Getty Images

Sex steg till en giftfri trädgård

Genom att jobba förebyggande i trädgården kan du slippa ta till bekämpningsmedel. Odlingsexperten Maj-Lis Pettersson och stadsodlaren Dante Hellström tipsar om hur du odlar kemikaliefritt.

I Sverige användes 594 ton bekämpningsmedel för privat bruk under 2015. Nästan 83 procent utgjordes av ogräsbekämpningsmedel för hushållsanvändning. Men går det att undvika angrepp av insekter och spridning av ovälkomna växter utan att till gifter? Med lite framförhållning och eftertänksamhet kan man komma väldigt långt utan kemilabbet.

1. Skuggfritt och tätt

Mot ogräs kan du använda ogräsättika, spruta med vattenånga eller bränna bort ovälkomna gäster. Använd annars en maskrossticka eller tistelsticka när du vill dra upp ogräs. Se till att plantera till exempel perenner och sommarblommor tätt, då blir det för skuggigt och trångt för ogräset. Mossa kommer där det är mörkt och fuktigt, men du kan gynna gräsmattan om du gödslar på vårkanten, precis när gräset börjar växa. Då missgynnas mossan.

2. Använd geotextil

Rotorgräs som tistlar, maskrosor och knölklockor kommer inte igenom geotextil. Lägg en centimeter sättsand ovanpå geotextilen och sedan plattor eller grus. Även efter 25–30 år håller den sig relativt ogräsfri, det lilla som börjar växa går enkelt att dra upp.

3. Köp inte grisen i säcken

De värsta skadeinsekterna som gallkvalster och ullsköldlöss följer oftast med växten från handelsträdgården. Var noga med att kontrollera plantorna när du köper dem och ställ krav på återförsäljaren att inte sälja växter med insekter. Blanda in lera i sandig och lätt jord för att minska antalet myror vars gångar torkar ut rötterna.

4. Locka till dig nyckelpigor och småfåglar

Lite vildhet i trädgården gynnar nyckelpigor som tar hand om lössen. Sprid gärna stockar, flis och stenar där de kan övervintra. Glöm inte heller småfåglarna, med bärbuskar och holkar gynnas de – de hjälper dig att äta insekter!

5. Lök och rovfåglar skrämmer gnagare

Plantera lök lite överallt i trädgården så skrämmer du bort sorkarna. Trädens rötter kan skyddas genom att gräva ned lite kycklingnät runt trädet. Du kan även sätta upp holkar för rovfåglar. Instruktioner för tornfalksholkar och uggleholkar hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

6. Snigelstaket stoppar salladsmarodör

Ha växterna i en låda och sätt koppartejp runt omkring som sniglarna inte kan krypa över. De gillar inte heller att krypa genom träflis. Känsliga växter kan man odla i pallkragar som man kan sätta i odlingsbädden så att kanten sticker upp fem centimeter. Det går även att ha sandpapper längs barriären. Och för den händige finns instruktioner på internet om hur man bygger små elstängsel som drivs med vanliga batterier.

Artikeln publicerades i