Annons
Så tar du vara på höstskörden

Ta hand om det du skördar när sommaren blir till höst. FOTO: Getty Images

Så tar du vara på höstskörden

Nu är det hög tid för odlare att plocka in skörden, torka, syra, sylta och safta. Med lite bra verktyg går det lättare, men smarta knep gör också att du inte behöver göra allt jobb samtidigt.

Kom i äppelform

För den med mycket äpplen kan en äppelsvarv spara in en hel del tid. Svarven skalar, klyftar och kärnar ur ett äpple på några sekunder och äppelpajer, torkade äppelringar eller äppelmos, går snabbt att göra. Den går också att använda till att skala potatis, andra rotgrönsaker och frukt såsom päron. Stora mängder äpplen kan också lämnas in till ett musteri för att få must.

Syra allt med salt

Med hjälp av vatten och salt kan du syra allt från morötter till betor. Välj salt utan jod, eftersom jod dödar jäsningsprocessen. En stor glasburk med lock och några veckors tålamod är resten som behövs för att få till det, sedan kan du äta syrade grönsaker med massa nyttiga bakterier en lång tid framöver.

Maja fixar saften

Hemlagad saft på bär är fullproppad med vitaminer och nyttigheter. Med en saftmaja går det enkelt att fixa stora mängder av saft på bär, du kan göra annat medan saften kokar. Den går också att använda till ångkokning av grönsaker. Det är lätt att hitta saftmajor begagnade, men se till att köp en som passar din spistyp.

Ugnstorkade tomater

Tomater är gott, men mognar ofta ungefär samtidigt. Förutom att ätas färska eller göra tomatsås av är det supergott att torka tomater i ugnen. De behöver 3-4 timmar i 100-150 grader i ugnen, sedan lägger du dem i en burk och täcker tomaterna med rapsolja och kryddor. När tomaterna är uppätna så är den kvarvarande tomatoljan god att använda i matlagning.

Extra lång hållbarhet

Om du vandrar mycket och gör din egen vandringsmat, äter mycket raw food eller torkar stora mängder grönsaker, är det bra att investera i en torkugn. Då går det lätt att torka grönsaker och frukt, men även göra fruktremmar, raw kex och pizza. Ett tips är att skära grönsakerna i små bitar. Torkugnar finns i olika prisklasser och det finns numera även billiga sorter på marknaden.

Låt dem vara

Skörda inte alla grönsaker bara för att de är mogna. Låt rotgrönsakerna ligga kvar under marken tills de ska ätas, då håller de sig bäst. Potatis, jordärtskockor och lök kan stanna kvar länge under jord. Grönkål står ovan jord, men klarar sig till julafton. Bönor och ärtor kan du torka på plats, genom att låta dem hänga tills de skrumpnar lite och sedan lägga dem i burkar. På så sätt slipper du att skaffa en jordkällare eller laga till all mat på en gång.

Fler tips hittar du på: naturskyddsforeningen.se/fixagrejen.

Sex smarta tips att fixa höstskörden.