Här hittar du höstens härliga skördemarknader

Sune Börjesson brukar visa tröskning som i äldre tider på Tjolöholms skördefest. FOTO: Will Rose

Här hittar du höstens härliga skördemarknader

En hyllning till växtligheten, med en doft av landsbygdsromantik. Eller bara ett sätt att komma över schysst mat till bra pris, utan mellanhänder. Här hittar du några av höstens spännande skördemarknader.

Skördegille på Ranbogården, Söderhamn

16 september. Ett gille med fokus på grönsaker, frukt, bär. Både som råvaror och förädlat mathantverk till försäljning och som föremål för föredrag och utställningar. Guidning i köksträdgården. Specialrätt på gårdscaféets meny: Skördesoppa.  

Skördefest på Lexby gård, Partille

21 september. Närproducerad mat och hantverk, så klart, men här finns även möjlighet att ta sig en ridtur, titta på fårklippning och provsitta traktorer. Årets fest är den tionde i ordningen och evenemanget brukar locka omkring 3 000 besökare.

Lunds skördefest

28-29 september. I Lunds stadspark säljs närproducerade och ekologiska matvaror; grönsaker, frukt, bröd, honung, bär och kryddor, av drygt 100 utställare. Musteri på plats, möjlighet att lämna in egna äpplen. 

Ölands skördefest

25-29 september. Enligt egen uppgift Sveriges största skördefest med drygt 900 aktiviteter över hela ön. Förutom nyskördade grönsaker och andra livsmedel från ön erbjuds allt från nattlig konstmarknad, eldskulpturer och fyrverkerier till dockparad och pumpagubbar. 

Skördefest i Salfvedal, Yxnerum

5 oktober. Känner du doften av raggmunk har du kommit rätt. I över tio år har Yxnerums Hembygdsförening arrangerat skördefest. Och skalat närodlad potatis. 100 kilo går åt till raggmunk och kroppkakor till gästerna som brukar vara runt 400 stycken. Försäljning av grönsaker, blommor med mera. 

Skördefest på Tjolöholm, Fjärås

4-6 oktober. När skörden är bärgad blir det fest på godset. Västsvenska matproducenter säljer höstens nyskördade och närproducerade delikatesser i godsets stora sädesmagasin. Häst och vagn-tur runt gården är en av attraktionerna. 

Skördemarknad i Kvarnå Trädgård, Junsele

5 oktober. Skördemarknad med soppfestival där du kan köpa en mugg för 50 kronor och sedan smaka på så många soppor du önskar. Försäljning av hem­slöjd, grön­saker, mathantverk, och hembakat.  

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook