Äppeldags: Ta vara på en miljösmart klassiker

Äpplen kan smygas ned nästan överallt. Foto: Getty

Äppeldags: Ta vara på en miljösmart klassiker

Nu är det säsong för svenska äpplen – och hög tid att bli bättre på  äppelmatlagning. Ta till vara våra miljösmarta kulturklenoder!

Ett tydligt tecken på människans galenskap är att otaliga ton ekologiska äpplen just nu ruttnar bort i villaträdgårdar. Samtidigt säljs ­importerade och besprutade äpplen i affärerna. På nätet finns flera fruktförmedlingar och Facebookgrupper där äppelträdsägare delar med sig av sitt överflöd. Har du äppelträd själv? Se till att det här blir året då du både delar med dig och slår rekord i att ta till vara på skörden. Fyll frysen med en skatt av hemkokt äppelmos, fyll skafferiet med äppelchutney och anlita ett musteri för att få juice.

Eftersom äpplen passar så bra till gris är det lätt att bli lite handfallen i sitt gröna kök. Måste allt verkligen bli till söta specialiteter? Lugn, bara lugn! Det finns mängder av vegetariska aptitretare och huvudrätter där äpplet har en given plats. Tänk bara på att få med smarta smaksättare som räddar din rätt från dessertträsket. Selleri, senap, alla sorters lök, curry, vinäger och pepparrot är några ingredienser som gör jobbet.

Äpplen kan smygas ner nästan överallt! Råa tärnade äpplen ger fin krispighet i en sallad på linser eller i en grönsallad med senapsdressing. Och en traditionell waldorfsallad med lättkokt rotselleri, majonnäs och valnötter är hur god som helst. I en riktigt stark curry kan du balansera hettan med små äppelbitar som får sjuda med sista fem minuterna. Gräddfil med grovrivna äpplen, finriven prästost och pepparrot funkar som snabbsås åt grönsaksbiffar. Eller servera den till klyftor av rödkål och stora purjobitar som rostats hårt i ugn på 250 grader.

Senapsmarinerade linser.

Vispa samman 2 msk grov svensk eller fransk senap, 1 msk äppelcidervinäger, 1 ½ msk pressad citron och 1 msk ljus miso. Vispa ner drygt 1 dl olivolja eller kallpressad raps­olja. Blanda dressingen med 3 dl kokta och avrunna gröna linser, 2 fint tärnade stora syrliga äpplen och 1 dl finskuren salladslök eller purjo. Peppra som en tok och vänd ner finskurna örter till exempel persilja, dill, libbsticka och dragon. Utbyggd med kokt ägg och surdegsbröd bli salladen en lätt lunch.

Läs mer om äpplen:

Så tar du vara på höstskörden
Äpplets genbank snart bankrutt
Sommarsurr som är värt att slåss för
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook