Så lyckas du med vegoveckan

Grön basgarderob.

Så lyckas du med vegoveckan

Är du ovan att skippa kött och fisk? Ge dig och kanske din familj en alldeles lagom grön utmaning genom att äta laktovegetariskt i en vecka. Om du redan är vegetarian kan du förstås höja ribban och laga veganskt.

Förbered i god tid genom att ladda ner recept och köpa eller låna hem några riktigt bra vegetariska kokböcker. Komponera en veckomeny tillsammans och se till att alla får med en favoriträtt. Kanske utlysa en liten tävling om vem som lagar bästa vegorätten? Många klassiska rätter funkar utmärkt utan kött. Vad sägs om fläskfri ärtsoppa och ugnspannkaka på torsdagen? Rädd att inte bli mätt? Se till att alla rätter innehåller minst en rejäl proteinkälla i form av bönor, linser, tofu, fuskkött eller ägg. Glöm inte att planera in några roliga desserter.

Det är smart att passa på att bygga upp en grön basgarderob genom att fylla skafferiet med bönor, linser, gryn och kul konserver. Toppa laget med en förpackning miso, en burk ajvar och riktigt god grönsaksbuljong. Bunkra gärna med färska pastakuddar och lite frysta vegobiffar att ta till när tiden tryter. Om du bor ensam kan du passa på att bjuda in vänner på vardagsmiddag och visa hur kul det kan vara att käka vego. Det finns säkert någon i bekantskapskretsen som är en extra utmaning att övertyga.

Koka en stor sats kikärtor och bönor första dagen och spara i mindre förpackningar i kyl och frys. Nu har du riggat för snabb vardagsmatlagning! Passa på att göra en rejäl sats hummus så att du inte fastnar i ostmacks­träsket om morgonen.

Fira vegoveckan med en hejdundrande festmåltid. Kanske tacokalas med vegofärs eller kryddig linsröra? Glöm inte att poängsätta veckans rätter och välja en värdig vinnare.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook