Annons
Minns dina anhöriga på ett miljövänligt sätt

Ett miljömärkt ljus med en återbrukbar gravlykta är ett miljövänligt alternativ till gravljusen. Foto: Linus Strandholm/Getty

Minns dina anhöriga på ett miljövänligt sätt

Till helgen kommer tusentals gravljus tändas på landets kyrkogårdar. Men hur miljövänliga är gravljusen? Sverige Natur har undersökt det och vilka alternativ som finns för den som vill minnas sina anhöriga på miljövänligt sätt.

Fossil paraffin eller stearin från palmolja och djurfetter är de vanligaste beståndsdelarna i ljusen vi använder i vardagen. Gravljus som säljs i butikerna är oftast oljeljus som har längre brinntid än ett vanligt stearinljus. Ljusmassan kommer från vegetabiliska oljor, oftast palmolja. Så det finns en miljöbaksida med gravljusen.

Återvinning

Gravljus kommer oftast med en behållare i plast och ett lock i metall ovanpå. Svenska Kyrkan har inga centrala direktiv om hur gravljusen ska återvinnas. Det är upp till varje kyrkogårdsförvaltning att bestämma om och hur gravljusen ska återvinnas. Om du undrar hur det fungerar på din lokala kyrkogård så kan du ringa din lokala kyrkogårdsförvaltning och fråga hur de hanterar gravljusen.

Du kan också själv ta hand om gravljuset. Gravljusen räknas inte som en förpackning och ska inte slängas i vanliga återvinningsstationer, utan de ska lämnas till kommunens återvinningscentral som grovsopor.  

Batteridrivna gravljus

Ett alternativ till gravljusen som många använder sig av är batteridrivna gravljus. Den typen av ljus har orsakat problem för vissa kyrkogårdar då hamnat de hamnat på ställen där de inte ska hamna, i komposten till exempel.  Därför har vissa kyrkogårdar valt att förbjuda dem.

Miljömärkta ljus

För den som vill minnas sina anhöriga på ett miljövänligt sätt finns det flera Svanenmärkta blockljus av stearin att köpa.

Svanmärkningen har kriterier för ljus. Den ställer bland annat krav på var råvaran kommer ifrån och på att den inte får vara besprutad med bekämpningsmedel. Palmolja eller sojaolja är inte tillåten och minst 90 procent av ljuset ska vara gjort av förnybar råvara. Därför består Svanenmärkta ljus nästan bara av djurfetter. Märkningen ställer krav på spårbarhet till produktionsanläggningen, men ännu inte på djurhållningen.

Så ett miljömärkt blockljus i en återbrukbar gravlykta är ett miljövänligt alternativ att minnas sina anhöriga på.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X