Märkta ljus ger miljövänligare mys

Värmeljus görs nästan enbart av paraffin, som tillverkas av fossil olja.

Märkta ljus ger miljövänligare mys

Fossil paraffin eller stearin från palmolja och djurfetter, det är inte lätt att veta vilken råvara som ger miljövänligaste ljuset.

Det är lite ironiskt att se människor tända värmeljus och släcka ellampor för miljöns skull. De allra flesta ljus består till stor del av paraffin som är tillverkat av fossil olja, samtidigt som det svenska elsystemet innehåller väldigt lite fossil energi.

Särskilt värmeljus görs nästan enbart av paraffin. Stearin å andra sidan görs ofta av slaktavfall, men även av vegetabiliska fetter och då ofta palmolja.

Även stearin har ett klimatfotavtryck om man räknar in utsläppen från djuruppfödningen och klimateffekter av regnskogsskövling för att anlägga palmoljeplantager. Så det finns en miljöbaksida även hos något så vardagligt som ljus. Hur ska man då tänka? Ett sätt är att titta efter miljömärkta ljus.

Svanmärkningen har kriterier för ljus. Den ställer bland annat krav på var råvaran kommer ifrån och på att den inte får vara besprutad med bekämpningsmedel. Palmolja eller sojaolja är inte tillåten och minst 90 procent av ljuset ska vara gjort av förnybar råvara. Därför består svanmärkta ljus nästan bara av djurfetter. Märkningen ställer krav på spårbarhet till produktionsanläggningen, men ännu inte på djurhållningen.

– Eftersom det animaliska fettet är en restprodukt och det finns så många ­miljöproblem förknippade med de vegetabiliska oljorna så är nog Svanmärkta ljus det bästa alternativet just nu, säger Sara Örberg på Naturskyddsföreningens Handla miljövänligt-kontor.

Det finns gott om svanmärkta ljus att köpa, några märkta värmeljus har också refillfunktion, med en glaskopp i stället för aluminiumhölje och utbytbara ljus. Bivax är också ett bra, men lite dyrare, alternativ.

Artikeln publicerades i