Annons

Det är enklare än många tror att odla sin egen svamp.

Lär dig odla svamp

Vi är många som älskar svamp, men visste du att den går att odla på egen hand? För den som vill testa går det att med relativt små medel starta en inomhusodling.

1. Införskaffa svampmycel

Första steget är att få tag på svampmycel, ett nätverk av rotliknande strukturer som förser den synliga och ätbara fruktkroppen med näringsämnen. Det enklaste är att beställa hem mycel från svampodlare, men du kan i princip ta vilken matsvamp som helst och riva ned själva foten. Vissa arter är dock lättare att odla än andra. Grå ostronskivling är lätta för nybörjare.

2. Skapa en steril tillväxtmiljö utan mögel

Mögel förebyggs bäst genom att man värmebehandlar sågspån som har blandats med vatten.

Koka 50 gram träspån i 45 minuter. Lägg ut på ugnsplåt med bakplåtspapper och torka 45 minuter i ugnen på 100 grader, vänd efter halva tiden. Ta ut och låt svalna till 25 grader, blanda ut med gips och kalk.

Häll ner sågspån, 50 gram träpellets och 100 gram mycel i en svamppåse. Om påsen känns för stor kan du knyta ihop undersidan för att korta den, men se till att filterranden inte försvinner. Häll på vattnet och blanda runt i påsen, förslut med en plastklämma och låt stå i 25 minuter. Kläm ihop påsen försiktigt och packa innehållet lite tätare så att du får en ”kloss”, men behåll filtret synligt. Då hålls mögel borta men syre och frisk luft kommer in. Vik ner överdelen och förslut med tejp.

Låt klossen stå nedsänkt i en öppen kartong i mörker under tre veckor. Efter 16-21 dagar syns mycelet. Skär 3 centimeter stora kryss i påsen med kniv, men skada inte ytan på substratet.

Blir påsen sotig och grön i stället för vit är den kontaminerad. Släng och testa igen.

3. Aktivera mycelet och vänta

Nu kan du aktivera mycelet genom att lägga klossen i kylen under ett dygn vilket efterliknar höstens kyla. Ställ sedan ljust men inte i direkt solljus, 17 till 20 grader. Ventilera rummet eller använd fläkt om den står instängd. Gör en huva av cellofanplast över klossen som växthus, och klipp hål så att luften byts ut. Spreja insidan av cellofanplasten och utsidan av klossen med förkokt, rumstempererat vatten både morgon och kväll.

Efter några dagar tränger små fruktkroppar fram. Låt svampen få gott om utrymme och syre när den växer då storleken dubbleras varje dag. Efter fem till sju dagar är det klart, men när hattkanterna rätar ut sig är smaken bäst. Om sporer börjar fällas bör du skörda omedelbart.

4. Efter skörden

Sänk klossen i rumstempererat vatten i ett dygn och lägg sedan ned den i kartongen på nytt. Täck över gamla kryss med silvertejp eller sterilplåster och skär nya kryss i påsen. Täck med cellofanplast och gör om processen. Räkna med två till tre skördar per mycelpåse.

5. Gro eget mycel från favoritsvampen

Ta en glassförpackning eller annan förslutningsbar låda. Lägg i kaffesump, riven svampfot och kartong som har blötlagts och kokats upp i omgångar (pressa ut vattnet först). Du kan strö över mer kaffesump som extra näring. Borra hål i locket och täck över med kirurgtejp som är steril och släpper genom luft men håller mögel utanför. Inom fem till sex dagar kommer vitt ludd att synas, detta är svampmycelet. Efter två till tre månader har mycelet hunnit angripa allt innehåll och du kan förvänta dig svampkroppar.

Illustratör Jens Magnusson
Artikeln publicerades i