Annons
Jämn kamp mellan te på lösvikt och påse

Vad är egentligen bäst att fylla koppen med? Bild: Getty

Grön Guide

Jämn kamp mellan te på lösvikt och påse

Vill du ha te av god kvalitet i din kopp är det lösviktste som gäller. Ur miljöhänsyn står sig påste ändå bra, men oavsett form bör du välja ett te som är ekologiskt.

Te är en gröda som oftast besprutas hårt. Arbetarna jobbar långa dagar med att plocka bladen för hand och sedan torka och sortera.

Förädlingen av teet sker ofta efter att det har fraktats till Europa eller Nordamerika.

Te kommer från växten Camellia sinensis och dess gröna blad. I odlingen används oftast så kallad NPK-gödning (kväve, fosfor och kalium).

– Men mer och mer låter man ogräs och blad från klippta buskar ligga kvar mellan raderna och förmultna, säger Jörgen Wieslander, biokemist, teexpert och författare till Nya teboken: historia, sorter och tillagning (Östlings bokförlag Symposion, 2021).

Besprutas för att hindra skadedjur

Tebuskarna besprutas också för att förhindra angrepp av skalbaggar, maskar, myror och termiter. Ofta tillsätts även spårämnen som magnesium, mangan och koppar.

Pu’er är jäst te från Kina. Det görs genom att grönt te får ligga torrt tills det är dags att jäsa de torra tebladen. Denna process ger ett mycket fylligt te med hållbarhet på upp till 50 år. Foto: Getty.

– Man besprutar odlingarna med olika preparat beroende på vad som ska uppnås. Odlaren behöver vänta en till två veckor efter en besprutning innan det är lämpligt att skörda bladen. Allt oftare använder fabrikerna biologisk bekämpning av skadedjur som till exempel feromoner på klistriga pappskivor. Det kan man se på de bästa plantagerna både i Kina och Sri Lanka.

Att te varierar i kvalité beror bland annat på vilka blad som plockas, anser Jörgen Wieslander. Den yttersta bladknoppen räknas som blad nummer ett och ger mest arom och smak, medan blad två och tre har mindre arom.

– Normalt plockas knoppen, blad två och tre. Priset sjunker när blad plockas längre ner på stammen. Om man bara plockar knoppen blir priset högt. Det kallas ofta silvery tips och har mycket arom och koffein. Det finns producenter av billigt te som använder ända ner till blad fyra och fem.

I påste paketeras ofta te av sämre kvalitet. Här spelar också materialet av själva påsen roll. Välj alltid ett te där påsen är av komposterbar papp.

Texten innehåller en rättelse. I papperstidningen står det natrium i stället för kväve gällande innehållet i så kallad NPK-gödning. 

Artikeln publicerades i