Mellan ideal & plånbok

Lite köppusslande. Och hemmapysslande. Det är tre familjers tips för att få pengar över till ekologisk mat.

KRAVMÄRKT MAT KOSTAR MER. Ändå är många beredda att betala. Sveriges Natur har mött två barnfamiljer och en student som berättar hur de gör för att få den ekologiska budgeten att gå ihop.

Lina Ahlfort bor nära Ullevi i Göteborg med sin sambo Mike Child och deras barn Joar 6 år och Elis 1,5 år. De väljer affär efter vad de vill ha och vad som är praktiskt. Närmast finns Ica.

– Den är rätt dålig på Kravmärkt, men vi kan i alla fall köpa ekologisk mjölk, fil och smör. Där finns också ekokaffe som vi gillar, säger Lina Ahlfort, som jobbar på gruppboende och som fotograf.

Barnen har haft tygblöjor men på natten blir det pappersblöja och de miljövänliga finns på Konsum en bit bort. Inköpen kräver en utflykt med ett blöjpakets mellanrum och där passar de också på att köpa ekologisk torkad frukt.

– Vi gör egen müsli och kostar på oss ekologiska flingor, aprikoser och russin. Den blir mycket godare.

Familjen har valt bort alltför söt och fet ?mat?, framför allt för att den är dyr och onyttig, men också för att den ofta innehåller palmolja.

Kravmärkta bananer och morötter räcker pengarna till, annars faller Kravmärkt frukt och grönt bort på grund av priset. Fast de bojkottar alltid King Edward eftersom den är så besprutad. Och äpplena är alltid svenska.

Att handla ekologiskt kött känns också för dyrt men Lina och Mike har löst det genom att ofta laga mat av lamm och vilt.

– Vad vi verkligen saknar är ekologiska kycklingfiléer. Det skulle vi köpa om det fanns.

Någon gång ibland lånar de bil och storhandlar på Willys, men då försvinner de ekologiska valen, för de finns knappt. Och ibland åker de till en Frambutik i stan som bara säljer ekologiskt. Där handlar de Saltå Kvarns mjöl och gryn och en ekologisk rapsolja från Bohuslän.

STUDENTERS LIV ÄR ett ständigt vändande på slantarna. Det vet Astrid Ramstedt Bolesch som är konststudent i Stockholm. Ändå försöker hon satsa på mat som är bra för miljön.

– Basmaten är inte dyrare att köpa ekologiskt, som mjöl, gryn och bönor. Allra svårast är kött som är jättedyrt. Det står mellan ekokött och kurslitteratur och då blir det faktiskt böcker, säger Astrid.

Astrid bor långt från lågprisbutiker och har ingen bil, så för henne är storhandling inget alternativ. Men i Bagarmossen där hon bor finns både Ica och Konsum, så hennes inhandlingsrunda har blivit ett pusslande mellan deras extrapriser och ekologiska erbjudanden.

Handlandet är en ständig resa mellan ideal och kronor. Kravmärkta lökar har Astrid fått ge upp.

– De är dubbelt så dyra, smakar mindre och ofta får jag slänga mycket.

Under sommarhalvåret har förortstorget frukt- och grönsaksstånd där Astrid gillar att handla. Där har hon inte råd att vara kinkig och fråga var allt är odlat.

I SPÅNGA NORR OM STOCKHOLM bor familjen Sarah Kilito och Pontus Söderström med sina barn Johanna 6 år och Matilda 2 år. Här går det förstås åt mycket mat. Det är också anledningen till att de för några år sedan gick över till ekologisk mjölk och fil.

– Eftersom vi konsumerar så mycket, känns det som att den gör skillnad. Om det sprids lite mindre växtgift, så kan det vara värt det, säger Sarah Kilito som jobbar som översättare.

Mat är ett stort intresse i familjen. Sarah blandar familjerecept från Marocko och Jämtland och tycker om att ta tillvara. Därför bjuds det alltid på hemkokt saft och hembakat bröd. Trots att båda föräldrarna heltidsarbetar lagas all mat från grunden. Den ekologiska maten kom in i familjen med första barnet. Och med bananerna, denna stapelvara i småbarnsfamiljer. Tidigare hade de inte köpt bananer alls men när Johanna var bebis föll valet på de Kravmärkta för att de var behändigt små och smakade bättre. Potatisen blir också Kravmärkt eftersom den är godare och även om den är lite dyrare så är det fortfarande billig mat, menar Sarah.

Däremot köper de inte ekologiskt kött. Det är för svårt att hitta och för dyrt. Men svenskt ska det alltid vara och de är noga med att läsa etiketter. Antibiotikan är en anledning.

– Det känns inte vettigt att släpa hit kött från utlandet och då tänker vi både på transporterna och på de svenska bönderna, säger Sarah.

I våras lyckades de hitta en gårdsbutik som säljer ekologisk köttfärs till bra pris. Nu köper de tio kilo i taget för att alltid ha hemma.

Konsumentverket har räknat ut att när en tvåbarnsfamilj satsar 285 kronor extra varje månad räcker det till att köpa allt detta ekologiskt: mjölk, fil, müsli, knäckebröd, havregryn, vetemjöl, hamburgare, ägg, bananer, potatis och morötter.


Den här artikeln kommer ur Sveriges Naturs artikelarkiv för artiklar som publicerats i den tryckta utgåvan av Sveriges Natur mellan 1998 och 2017.

Artikeln publicerades i