Vinnare av Tidskriftspriset 2022 – ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Vinnare av Publishingpriset 2022 – Medlemstidning – Individ

Annons

Torka slår hårdare mot reglerade vattendrag

Den varma sommaren 2018 drabbade många vattenmiljöer hårt. I Örebro län slogs fisk och musslor ut och kritik riktades mot restaureringen av sjöar och vattendrag – trots att oreglerat, svalare vatten ger djurlivet motståndskraft mot klimatförändringar.

Moderna miljövillkor för vattenkraft sätts på paus

Landets vattenkraftverk står på kö för att få moderna miljövillkor, men regeringen bromsar och flyttar fram tidtabellen. Statssekreterare Daniel Westlén på klimat- och näringslivsdepartementet vill se mer fokus på elförsörjning.

Prövning på djupt vatten

Örekilsälven är den första i raden av landets vattendrag som nu prövas i domstol för att få moderna miljövillkor. De kommande 20 åren ska 1 800 vattenkraftverk prövas i Sveriges domstolar, men redan nu framgår att energifrågan riskerar att välta miljömålen.

Bubblor hjälper fiskar förbi vattenkraftverk

Dödligheten bland fiskar som passerar vattenkraftverk är hög i många älvar. Ny forskning visar att det finns en enkel lösning på problemet som är tio gånger billigare än andra metoder, nämligen bubblor.

Åtgärd i kraftverk kan rädda växt- och djurliv

Förbud mot stillastående vattenkraftverk skulle kunna förbättra livsmiljöerna för många växt- och djurarter. Ny forskning visar hur vattenflödena kan bli miljövänligare med endast små förluster i kraftproduktionen.

Vattenkraft – värre än kol för klimatet?

Vattenkraft har ofta setts som en klimatvänlig energikälla. Men flera studier pekar på att den tvärtom frigör stora mängder växthusgaser, speciellt i tropiska miljöer. Något som svenska myndigheter ändå är med och finansierar.

När älven tystnar

Just vid vattenkraftstationerna låg en gång älvarnas största forsar och fall. De var syrerika barnkammare för mängder av liv. Fotografen Mia Rogersdotter Gran följde Lule älv från hav till fjäll, och bakåt i tiden.

Island offrar unik natur för energi

På Island sker den energikrävande framställningen av aluminium med förnybara energikällor. Allt fler sneglar på landets geotermiska energi. Men den kräver att islänningarna är villiga att offra sin unika natur.

Förnybart lika stort som kärnkraft år 2022

Vind, sol och bioenergi kommer att ge lika mycket el som kärnkraften år 2022, spår Energimyndigheten i en ny prognos. Vindkraften kommer mer än fördubblas på fyra år, och kompenserar med god marginal för stängningen av två reaktorer i Ringhals.