I 9 av 15 kommuner ligger Think pinks dumpade avfall kvar

Samtidigt som de ansvariga dömts i ett av Sveriges största miljöbrottmål, ligger Think Pinks avfallshögar fortfarande kvar i 9 av de 15 kommuner som drabbats. Miljöpåverkan på mark och vatten utreds fortfarande och nu erbjuder Norrtälje kommun sina invånare att analysera privata vattenbrunnar.

De släppte ut mest koldioxid 2024

Svensk industris utsläpp fortsatte att minska under 2024, inte så mycket på grund av aktiva åtgärder utan på grund av lågkonjunktur och minskad produktion. Samtidigt fortsatte utsläppen från el- och värmeproduktion att öka.

”Det finns ett tydligt regelverk för förbränning av PFAS”

Debatt I Kumla bränner Fortum Recycling & Waste avfall med PFAS, något lokalpolitikern Karin Lindqvist Kax (C) i Kumla kritiserat i en tidigare debattartikel där hon varnar för farliga konsekvenser. Nu replikerar Jessica Cedervall från Fortum. Hon vill stilla oron och pekar på regelverk som styr verksamheten.

Forskning saknas när PFAS förbränns

Debatt Lokalpolitikern Karin Lindqvist Kax (C) i Kumla varnar för konsekvenser av förbränning av avfall med PFAS. Fortum Waste Solutions säger sig inte ha forskning på konsekvenserna av sin verksamhet, men fortsätter ändå.

Efter avfallsskandal: ”vi fick tömma brunnen”

Sveriges största miljöbrott närmar sig rättegång. Företaget NMT Think Pink har åtalats för grova miljöbrott i 15 kommuner. Tre kommuner kräver skadestånd på 200 miljoner kronor, men de miljö- och hälsoskador som redan inträffat blir nästintill omöjliga att kompensera.

Dubbelt så många avfallsbränder med icke godkända deponeringar

Av de dioxinutsläpp som 2020 orsakades av avfallsbränder stod branden i Think Pinks avfallshög i Kagghamra i stort sett för alla. Det visar nya beräkningar från Naturvårdsverket, som efter Sveriges Naturs granskning ändrat så att även avfallsbränder som den i Kagghamra räknas med.

Ökat behov av sanering efter Think Pink

Åtal har väckts i vad åklagaren kallar Sveriges största miljöbrott. Företaget Think Pink ska ha dumpat avfall på 21 platser i 15 kommuner. På flera platser ligger avfallet kvar och kommunerna behöver ekonomiskt stöd för sanering.

Avfall på avvägar

År 2020 avslöjade svenska myndigheter drygt 900 illegala, gränsöverskridande avfallstransporter. Det är nästan tio gånger fler än fem år tidigare, men ingen vet hur mycket miljöfarligt avfall som slinker igenom. Kostnaderna för samhället och miljön är enorma.