Jättegruvan Cobre Panamá splittrar samhället
Jättegruvan Cobre Panamá mitt i orörd urskog, har varit omgiven av skandaler och stämningar. Ändå ordnade Business Sweden en resa för svenska företag dit.
Jättegruvan Cobre Panamá mitt i orörd urskog, har varit omgiven av skandaler och stämningar. Ändå ordnade Business Sweden en resa för svenska företag dit.
706 miljoner kronor. Så mycket måste skattebetalarna betala för att sanera giftigt avfall efter de senaste årens konkurser i gruvnäringen. Det visar den sammanställning som Sveriges Natur har gjort med hjälp av siffror från Naturvårdsverket. Samtidigt saknas det fortfarande lagar som hindrar att skattebetalarna även fortsättningsvis får bekosta gruvbolagens saneringar, enligt en statlig utredning.
Resan mot ett fossilfritt samhälle har lett till en ny gruvboom. Att blunda för problemen kan bli katastrofalt, skriver Arne Müller i nya boken Elbilen och jakten på metallerna (Ord och visor).
Intresset för elbilar hotar värdefull svensk natur. Två av fem undersökningstillstånd som Bergsstaten beviljat för intressanta batterimineraler ligger i någon form av skyddat område, visar Sveriges Naturs granskning.
Kvicksilver är förbjudet i Sverige sedan 2009. Men fortfarande förekommer stora utsläpp av kvicksilver från industrin. Här är de företag som släppte ut mest kvicksilver i Sverige år 2017.
Minst 300 miljoner kronor. Så mycket kommer skattebetalarna att få betala för att sanera Blaikengruvan utanför Sorsele i Västerbotten. Nu vill regeringen köpa fastigheten för att ta över ansvaret.
Illegal bärnstensbrytning föröder oersättliga naturvärden i Ukraina. Vinsterna försörjer kriminella nätverk och korrupta politiker. Sveriges Natur reste till Rivne för att dokumentera den smutsiga jakten på Nordens guld
Naturvårdsverket underkänner Nordkalks miljökonsekvensbeskrivning för den planerade kalktäkten vid Bunge. Verket har genomfört egna undersökningar som visar att risken för bestående skador på de naturtyper och arter som ska bevaras i Natura 2000-området är stor.
Miljörelaterade konflikter eskalerar och blir allt vanligare i områden där gruvindustrin expanderar visar nya studier.
– Det finns ingen väg runt. Vi måste minska gruvdriften, inte öka den, säger Nick Meynen vid the European Environmental Bureau, EEB, till Sveriges Natur.
Statliga Vattenfall köper stenkol från Colombia, trots att brytningen orsakar både miljöproblem och brott mot mänskliga rättigheter. Fackföreningsledare och småbönder förföljs och sedan fredsavtalet förra året har antalet mord kopplade till gruvbrytningen ökat kraftigt. Organisationer vädjar till Vattenfall att i alla fall tillfälligt stoppa importen.