Annons
Volvos maskiner hjälper Kina att gräva nya kolgruvor

Kina är världens största producent av kol och utsläppare av växthusgaser. FOTO: Getty Images

Volvos maskiner hjälper Kina att gräva nya kolgruvor

Volvo Group ställer sig bakom Parisavtalet. Ändå levererar tre av bolagets dotterbolag utrustning till några av världens mest kolberoende länder – bland annat till Kina som 2020 byggde ett nytt kolkraftverk i veckan. Kolkraften står för en tredjedel av den globala uppvärmningen.

Skribent Nils Resare

Företagskoncernen Volvo Group, ett av Sveriges största företag, satsar stort på eldrivna fordon och miljövänliga bränslen. Samtidigt säljer bolaget grävmaskiner, hjullastare och lastbilar till kolgruvor och kolbolag i bland annat Kina, Sydafrika och Indonesien. Det visar en genomgång som Sveriges Natur har gjort.

I alla dessa länder bidrar bolagets fordon och maskiner till att hålla igång den miljö- och klimatfarliga kolkraftsindustrin – en verksamhet som beräknas stå för en tredjedel av världens totala utsläpp av växthusgaser.

Stor marknad för Volvo

En stor marknad för Volvo finns i Kina – världens största producent av kol och utsläppare av växthusgaser. Under 2020 uppges Kina ha byggt ett nytt kolkraftverk i veckan och enligt det internationella energirådet, IEA, beräknas produktionen av kol att öka under 2021. För att klara av ett kommande behov av energi bygger landet även ut sina kolgruvor i snabb takt.

För detta krävs grävmaskiner, hjullastare och specialbyggda lastbilar som transporterar kolet mellan gruvan och kolkraftverken. En inte obetydlig del av dessa maskiner kommer från Volvo Groups dotterbolag: Volvo Construction Equipment, Volvo lastvagnar och Terex som tillverkar så kallade dumpers för gruvindustrin.

LÄS MER: Sverige femdubblade exportkrediter till kol

Kraftig klimatpåverkan

Samma Volvobolag har även marknadsandelar i Indonesiens, Sydafrikas och Mongoliets kolindustri. Förutom en kraftig klimatpåverkan bidrar kol-sektorn i dessa länder till stora lokala miljö- och hälsoproblem liksom omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Hur kommer det sig då att ett företag med hög profil i klimatfrågan fortsätter att sälja till industri med så stor klimatpåverkan?

Claes Eliasson, senior vice president på AB Volvo skriver i ett mail till Sveriges Natur att bolagskoncernen är medvetna om sitt klimatavtryck och att de ”tittar på denna fråga”. Volvo Groups ambition är att nå Parisavtalets 1,5 graders-mål. Senast år 2050 ska de ha nått ett så kallat netto-noll utsläpp.

– Volvo stöder klimatmålen i Parisavtalet och vi vill vara med att driva på den globala energiomställning som krävs, från fossila till förnybara bränslen, skriver han.

Gynnats mest av statliga exportkrediter

Volvo Group tillhör de svenska företag som har gynnats mest av svenska statliga exportkrediter för sin försäljning till kolindustrin. Under 2019 och 2020 fick företagsgruppen statligt exportstöd för kol-affärer i Indonesien, Sydafrika och Kina.

Som Sveriges Natur tidigare har berättat slutade Exportkreditnämnden och den statliga banken SEK att ge stöd till kol-relaterad verksamhet den 31 december 2020. Enligt Volvo Group skapar beslutet en ojämlik konkurrenssituation.

– EKN och SEK är bland de första exportkreditinstituten att helt upphöra med finansiering av kolaffärer. De flesta av våra konkurrenter, framförallt i Asien, har fortfarande stöd för export till kol. Samtidigt är det tydlig utveckling bland internationella kreditgivare, tex. Europeiska Investeringsbanken, Världsbanken, och de flesta europeiska banker, att fasa ut och begränsa finansiering av fossila bränslen, skriver Claes Eliasson.

Kolet måste fasas ut

Han skriver också att det finns en global konsensus om att kolet måste fasas ut från energisektorn.

– Vi tycker det är viktigt att Sverige stöder sina exportföretag i energiomställningen, svenska företag ligger långt fram vad gäller fossilfria produkter.

Samtidigt medger han att det återstår stora utmaningar för att uppnå företagets miljö- och klimatmål.

– Omställningen av energisektorn är helt avgörande. På global nivå är den största utmaningen att länder som idag har ett stort kolberoende utarbetar en plan för att minska kolanvändningen. Priset på förnybar energi* kommer att spela stor roll, liksom den väg de stora kolländerna, till exempel Kina väljer att ta för att nå sitt 2060-mål, skriver Claes Eliasson.

*priset för solceller har gått ned med 90 procent sedan 2010

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X