Annons
Unik glasögonbjörn upptäckt i Anderna

Ett svenskt forskarteam är först i världen med att beskriva en upptäckt av en glasögonbjörn med unik, gyllenbrun pälsfärg. Foto: Michael Tweddle

Unik glasögonbjörn upptäckt i Anderna

Under en expedition i peruanska Anderna såg ett forskarteam vid Göteborgs universitet någonting unikt som aldrig tidigare beskrivits – en gyllenbrun glasögonbjörn som liknar den kända filmbjörnen Paddington.

I Peru studerades den hotade och sällsynta glasögonbjörnen, södra halvklotets enda björnart. Pälsen är vanligtvis mörkbrun eller svart, men individen forskarna observerade var gyllenbrun och är förmodligen den första av sitt slag som världen skådat. Wilhelm Osterman, doktorand i biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet och huvudförfattare till forskningsartikeln om expeditionen, beskriver den som slående lik den fiktiva filmbjörnen Paddington.

– Det är ovanligt med färgförändringar hos björnar och den här nästan gyllenfärgade nyansen har – såvitt vi vet – inte rapporterats hos någon glasögonbjörn tidigare. Det var fantastiskt att se, och den såg precis ut som Paddington i filmerna, säger han i ett pressmeddelande.

Vad som ligger bakom den unika färgförändringen är inte klarlagt.

– Det kan handla om en genetisk mutation, vilket kan vara ett tecken på inavel – exempelvis på grund av en minskande population. Men det kan också vara en slumpmässig förändring, säger Wilhelm Osterman.

Under den fem månader långa expeditionen lyckades forskarna ta reda på tidigare okänd information om artens levnadsmönster. Det är den första studien där glasögonbjörnar studerats under en längre tidsperiod på nära håll i det vilda.

– Glasögonbjörnen är otroligt viktig för ekosystemet, den är en effektiv fröspridare och har stor betydelse för vegetationen. Jag hoppas att vår studie kan bli ett viktigt bidrag till arbetet med att bevara glasögonbjörnarna, säger Wilhelm Osterman.

Se en inspelad video på den unika björnen här.

Här hittar du den vetenskapliga artikeln om forskningsexpeditionens slutsatser.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X