Ämne: Forskning
Forskare: Sänkt referensvärde hotar vargens existens
Två internationella forskare kritiserar den svenska regeringen för att vilja sänka vargens referensvärde från 300 till 170 individer. Forskarna har anlitats av Naturvårdverket för att ta utreda konsekvenserna av ett sånt beslut.
Granbarkborren: en viktig ingenjör i ekosystemet
De senaste åren har kampen mot barkborrarna förts ända in i naturreservaten. Att ta ut angripna träd från reservatet kan vara motiverat, men inte alltid. Barkborrarna spelar också en roll i ekosystemet.
Så ska tång bli framtidens mat
Utefter Bohusläns kust skördas tång och sjöpung i jakt på hållbara alternativ. Nu hoppas såväl företagare som forskare på att få se mer av havets okända mat på tallriken.
Forskare ser ingen insektskollaps
Tvärtemot tidigare rapporter tycks antalet insekter i Sverige inte minska. Det framgår av data som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att presentera senare i år.
Atlantstören återvänder – släpps ut i Göta älv
I mitten av juni återvänder den utrotningshotade atlantstören till Sverige. Då planteras fisken, som kan bli fem meter lång, 140 år gammal och påminner om en urtidsdrake, in i Göta älv.
Medborgarråd vill se satsning på järnvägen
En mer pålitlig, billig och jämlik kollektivtrafik, klimatet som skolämne och krav på naturområden i städerna. Det är några av de förslag som Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet tagit fram.
Råd med 60 svenskar tar sig an klimatfrågan
Sveriges första medborgarråd om klimatet har sett dagens ljus. Det består av 60 slumpvis utvalda svenskar som i två månader ska diskutera hur de svenska utsläppen ska sänkas till en nivå som överensstämmer med Parisavtalets klimatmål.
Forskare mäter skogens andning
Miljörörelsen hyllar ofta gammelskogar som klimathjältar medan skogsbruket hellre för fram att det är växande unga skogar som suger upp koldioxid. Sveriges Natur har följt med när forskare kartlägger gamla skogars utandning, vilken i sin tur kan visa skogarnas kolbudget.