
Regeringens tidigare nationell samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström, föreslås ta plats i Naturskyddsföreningens styrelse. Här med dåvarande klimat- och miljöminister Isabella Lövin 2020. Foto: Erik Halkjaer
Tidigare statsråd till Naturskyddsföreningens riksstyrelse
Naturskyddsföreningens valberedning har lagt ett förslag till ny riksstyrelse inför riksstämman i juni. Bland annat föreslår man att det tidigare statsrådet Gabriel Wikström (S) kliver in och att nuvarande ordförande och skattmästare sitter kvar.
Det kanske tyngsta uppdraget på Naturskyddsföreningens riksstämma i Gävle 15–17 juni är att utse en ny riksstyrelse utifrån de minst 24 namn som har nominerats till styrelseposter under processens gång. Hälften av dessa namn ingår nu i valberedningens förslag.
Tolv är föreslagna medan ytterligare tolv, i skrivande stund, är formellt valbara för ett uppdrag fram till nästa riksstämma som hålls 2027. Valberedningens förslag finns med i handlingarna till riksstämman men de finns även presenterade tillsammans med de tolv andra kandidaterna på sajten nominera.se.
Tidigare minister kan ta plats i styrelsen
Av de tio ledamöterna vill valberedningen se omval av fem och nyval av fem. Ett namn sticker ut rejält: Gabriel Wikström, tidigare socialdemokratiskt statsråd för sjukvårds-, hälsovårds- och idrottsfrågor (2014–2017). Vad Sveriges Natur erfar har en före detta minister inte suttit i Naturskyddsföreningens riksstyrelse på flera årtionden.
Under 2020–2024 var Gabriel Wikström också nationell samordnare för Agenda 2030, eller Sveriges arbete för genomförandet av de globala utvecklingsmålen. Enligt valberedningen har han ”djup förståelse för de systemförändringar som krävs för att driva hållbar utveckling”.
Läs också: Vetenskapen ska rädda de globala målen
”Naturskyddsföreningen kan spela en jättestor roll”
Sveriges Natur har kontaktat Gabriel Wikström.
– Naturskyddsföreningen kan spela en jättestor roll i att forma en bred rörelse för en socialt hållbar och rättvis omställning. Det här är ett område jag kan bidra på och där jag har bra kontaktvägar bland de som arbetar med social hållbarhet, säger han.
När Gabriel Wikström avslutade uppdraget som nationell samordnare för Agenda 2030 riktade han kritik mot alla partier från höger till vänster och mot regeringen i synnerhet. Håller han fast vid det?
– Det finns ett grundläggande problem, att man inte förmår att prata klarspråk om vidden av vad vi står inför och vad vi borde gör att ställa om till ett hållbart samhälle.
Gabriel Wikström har också varit ordförande i det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU 2011-2014 och satt i kommunfullmäktige i Västerås 2010-2014.
Läs också: Kommunalråd kritisera skolas samarbete med Naturskyddsföreningen
Svårt få till geografisk balans
Valberedningen har intervjuat och följt upp referenser för att styrelsen ska uppfylla flera kriterier: balans mellan förnyelse och erfarenhet, en mix av kompetenser, engagemang och teknikkunnande. Geografisk spridning betonas: de förslagna namnen kommer bland annat från Jokkmokk, Malmö, Örebro samt i flera fall från Stockholms län.
Boel Lanne, sammankallande i valberedningen, säger till Sveriges Natur att geografisk balans är svårt att få till:
– Vi hade gärna sett fler från norra Sverige där det idag händer så mycket, men det är trots allt väldigt många fler som bor och är aktiva i vissa orter.
Friktion mellan föreningens riks- och länsnivå
Till utmaningarna hör en ”viss friktion mellan riks- och länsnivå”, skriver valberedningen. Arbetsklimatet över lag sägs dock vara gott och med förslaget vill beredningen främja detta.
Den gör ändå ett medskick till den nya styrelsen om bättre kommunikation mellan olika nivåer inom föreningen. Stabil ekonomi och fler aktiva medlemmar betonas likaså.
Valberedningen föreslår nyval av sittande ordförande Beatrice Rindevall (”starkt driv och hög arbetskapacitet”) och skattmästare Jan Greve (”erfaren pedagog och företagsekonom”) . Citaten inom parentes är hämtade ur valberedningens motiveringar.
Läs också: Kritik mot Naturskyddsföreningens besparingsförslag
En kandidat utmanar sittande ordförande
Det finns en utmanare till Beatrice Rindvall: Leif Lagebrand, ordförande i Naturskyddsföreningens länsförbund i Blekinge sedan fyra år. I en intervju på sajten nominera.se. säger han att han vill driva på i klimatfrågorna: ”Vi är bra på biologisk mångfald och naturskydd men jag vill lägga till klimatfrågorna.”
Leif Lagebrand är starkt kritisk mot att valberedningen inte har gett alla som nominerats till styrelsen möjlighet att visa upp sig i förväg för ombuden, ”oavsett om de ingår valberedningens förslag eller inte”, i enlighet med arbetsordningen. Han vill att stämman ska få chans att läsa på om alla nominerade, så som skedde inför stämman 2023 då det fanns presentation och bild på sajten nominera.se på samtliga personer som stod till förfogande.
– Riksvalberedningen har denna gång aktivt avrått minst två personer från att kandidera. Det ligger inte på något sätt i föreningens intresse att personer avråds från att kandidera, det är snarare ett övergrepp på demokratin, säger han.
Anklagar valberedningen för manipulation
Sveriges Natur har talat med de personer som anses ha blivit avrådda men ingen av dem vill ställa upp med namn i artikeln. Alla dem som valberedningen anser har accepterat nominering finns på nominera.se-sajten. I underlaget till riksstämman finns också en lista på sex personer som avböjt nominering, enligt valberedningen.
Det är en oenig valberedning som går fram till stämman. Ledamoten Angelika Schindler-Egl reserverar sig mot Beatrice Rindevall och Jan Greve. Det är dock ingen markering mot de båda, understryker hon. Det har även förekommit otillbörlig påverkan gentemot vissa nominerade under processens gång, enligt henne.
”Min kritik grundar sig på brister i valberedningsprocessen, som jag anser strider mot demokratiska principer”, skriver hon i sin reservation.
”Jag har vid upprepade tillfällen, både muntligt och skriftligt, påpekat bristerna i processen och det manipulativa beteende jag har upplevt”, fortsätter hon.
Läs också: Vill se tydligare stöd för fredlig civil olydnad
Läs också: Vill organisera protester utanför riksdagen
Ledamot låter sig inte tystas
På frågan om Angelika Schindler–Egl tänker ta upp sin reservation på stämman svarar hon att hon inte låter sig tystas. Hon är dessutom kritisk till att hennes reservation inte fanns med i stämmohandlingarna som har skickats ut till medlemmarna.
Boel Lanne bekräftar reservationen, men försvarar legitimiteten i det förslag som nu läggs fram inför stämman.
– Sittande valberedning, liksom tidigare, ska ju ange ett samlat förslag och då måste det tas fram med majoritetsbeslut.
Ledamöter föreslås sänka sina arvoden
Riksstämman får också ta ställning till ett förslag om sänkta arvoden till styrelsens ledamöter, från 2 176 till 1 741 kronor per påbörjad mötesdag. Beloppet är uträknat på en formel för inkomstbasbeloppet.
– Föreningen måste genomföra besparingar för att inte riskera att behöva säga upp fler anställda. Styrelsen själv har föreslagit sänkningen, vilket vi i valberedningen tycker är snyggt gjort, säger Boel Lanne.