Annons
Schlyter drar tillbaka sin kandidatur

Carl Schlyter drar tillbaka sin kandidatur till Naturskyddsföreningens styrelse. Riksstämman pågår vid SLU i Uppsala. FOTO: Wikimedia och Leila Paul

Schlyter drar tillbaka sin kandidatur

Riksdagspolitikern Carl Schlyter valde på Naturskyddsföreningens riksstämma att dra tillbaka sin kandidatur till styrelsen.

– Det har uppstått en debatt om hur föreningen ska hantera aktiva och tidigare politiker som är viktig att reda ut. Genom att inte kandidera denna gång kan jag bidra till att debatten blir neutral och bra balanserad, säger han

Tidigare i veckan skrev Sveriges Natur om en  intern debatt inom föreningen sedan valberedningens förslag till ny styrelse innehöll tre personer med koppling till Miljöpartiet.

En av dem var riksdagspolitikern Carl Schlyter, som också varit EU-parlamentariker.

Vid presentationen av valberedningens förslag valde han själv att träda tillbaka och ersätts nu av Martin Lindén från Tullinge.

– Det känns lustigt att jag, som också kritiserat min egen regering, skulle hamna i fokus för den här debatten. Men det här handlar ju inte om mig utan om principer, säger Carl Schlyter.

– Mitt engagemang har alltid varit för Moder jord och jag har tagit stora strider om exempelvis användningen av PFAS i Europa och för att öka skyddet av vatten. Jag vill inte att mitt första bidrag till föreningen ska vara att släpa in personkonflikter.

I Sveriges Naturs tidigare artikel (länk) framhöll han att han inte ställer upp i riksdagsvalet eller kandiderar till förtroendeuppdrag för partiet i dag.

– Miljön behöver starka krafter för att bryta den skadliga maktspiral av lobbyism och svängdörrar som finns mellan politik och näringsliv. Jag tycker dock det finns en tydlig skillnad mellan det och att jobba ideellt i en förening som är medlemsstyrd.

Karl-Axel Reimer från valberedningen diskuterade behovet av att tydligare definiera hur föreningen ska se på frågan om partipolitisk obundenhet. Här finns mycket att lära från andra folkrörelser.

På listan över föreslagna styrelseledamöter finns också den tidigare styrelseledamoten Mårten Wallberg, som är anställd på Miljöpartiets kansli i Stockholm och Gudrun Hubendick som suttit i kommunfullmäktige i Nacka för Miljöpartiet. Reimer menade att de båda snarare är profilerade naturkämpar än profilerade miljöpartister.

Hubendick underströk i sin presentation att hon inte haft några kopplingar till Miljöpartiet de senaste fyra åren, men att hon tidigare haft politiska uppdrag även för centerpartiet.

Ulla Kjellander som är ordförande för Naturskyddsföreningen i Skaraborg startade diskussionen om nomineringarna, som hon menar skadade föreningens trovärdighet, på föreningens interna forum Naturkontakt. Hon välkomnade Schlyters beslut att träda tillbaka.

Samtidigt nominerade hon två andra förslag till styrelseledamöter: Anders Berntell och Sindre Magnusson. Även Anders Berthling nominerades som ny kandidat till styrelsen. I morgon väljer Naturskyddsföreningen ny styrelse på riksstämman i Uppsala.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X