Annons
Stopp för bly i plast i EU

EU-parlamentet stoppade kommissionens förslag att tillåta PVC i återvunnen plast. FOTO: Getty Images

Stopp för bly i plast i EU

EU-parlamentet bestämde i går onsdag med stor majoritet att det inte får finnas något bly i PVC. Kommissionen ville ge tillstånd för återvunnen plast att innehålla upp till två procent bly, men måste nu dra tillbaka sitt förslag. Kommissionen hävdade att det i vissa fall är mer miljövänligt att återvinna plast med bly i än att tillverka ny, men parlamentet håller inte med.

Parlamentet anser att kommissionens förslag skulle strida mot REACH, Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals, som är EU:s förordning för hur kemikalier ska användas och hanteras inom industrin.

Enligt den majoritet av ledamöterna som röstat nej är bly alltid extremt hälsofarligt för både människor och natur, och det finns alternativa sätt att hantera frågan.

Gäller importerad plast

Frågan handlar i princip enbart om importerad plast, eftersom industrin inom EU frivilligt stoppat användningen av bly i PVC sedan 2015. Parlamentets miljöutskott röstade nej till kommissionens förslag att tillåta PVC i återvunnen plast redan i januari. I parlamentet röstade 394 emot och 241 för kommissionens förslag.

LÄS MER: EU-strid om PVC i plast

LÄS MER: Så vill EU förbjuda plastskräpet

Läs mer om plast

Munskydd sprider mikroplast i naturen
Bisfenol A på barntänder
Plast- eller papperspåse: vilken är bäst för miljön
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter