Svinnsmart förpackning är ingen miljöbov
I kampen mot matsvinnet har förpackningarna fått oförtjänt dåligt rykte. Rätt utformade kan de bidra till att mindre mat kastas.
I kampen mot matsvinnet har förpackningarna fått oförtjänt dåligt rykte. Rätt utformade kan de bidra till att mindre mat kastas.
Tre miljoner i minuten. Så mycket skyddsutrustning används i världen just nu under pandemin. Och en rapport visar att mycket av det hamnar ute i naturen, där det är en fara både för vårt vatten och våra djur.
Hur ska man resonera när tandläkaren vill göra en beläggning med bisfenol A på barnens tänder? Trots att det är ett ökänt hormonstörande ämne är det bara förbjudet i några få produkter.
Material och vikt men framför allt antal användningar per påse avgör hur olika påsar påverkar miljön.
EU-parlamentet bestämde i går onsdag med stor majoritet att det inte får finnas något bly i PVC. Kommissionen ville ge tillstånd för återvunnen plast att innehålla upp till två procent bly, men måste nu dra tillbaka sitt förslag. Kommissionen hävdade att det i vissa fall är mer miljövänligt att återvinna plast med bly i än att tillverka ny, men parlamentet håller inte med.
Kommissionen vill tillåta bly i återvunnen plast, men får mothugg av EU:s miljö- och hälsoutskott. EU-parlamentet har möjlighet att rösta ned förslaget vid nästa plenarsammanträde.
Oväntat höga nivåer av mikroplaster har hittats i nysnö i några av världens mest isolerade områden. Bland annat polymerer från lack och målarfärg, gummipartiklar från bildäck och fibrer från syntetiska kläder. Eftersom halterna var högre än på mer bebodda platser tror forskarna bakom studien, som publicerats i tidskriften Science, att snö är särskilt bra på att binda plast.
Under 2018 slängde konstnären Mattias Käll ingen plast. I stället samlade han alltihop i påsar som han bar med sig ut till vackra platser i naturen. Med bilderna vill han rikta strålkastarljuset mot något som vi helst glömmer bort.
Plastskräp i haven hotar ett av det marina ekosystemets viktigaste djur – havssköldpaddan. Sveriges Natur har besökt den kenyanska kusten och följt arbetet med att rädda den undan utrotningshoten.
Vissa engångsplastprodukter bli dyrare, samtidigt som andra förbjuds och pantsystemen byggs ut. Det ser ut bli konsekvenserna när lagstiftarna i Bryssel i rask takt närmar sig ett beslut om nya regler för plast.