Annons
Staten betalade 31 miljarder för billigare fossila bränslen 2023

Lägre skatt för diesel är en av de största subventionerade posterna. Bild: Getty

Staten betalade 31 miljarder för billigare fossila bränslen 2023

Trots löften om minskade utsläpp la regeringen 31 miljarder kronor på att göra fossila bränslen billigare 2023, det visar en ny sammanställning från Naturskyddsföreningen.

Förra året betalade staten 31 miljarder för att göra det billigare att använda fossila bränslen, så kallade klimatskadliga subventioner. Det visar siffror i en ny kartläggning från Naturskyddsföreningen. Det handlar om bidrag, stöd och skattelättnader.

Lägre skatt för diesel och ingen flygskatt för utrikesflyg är två av de tolv exempel på subventioner Naturskyddsföreningen lyfter i sin sammanställning. Tillsammans utgör skattelättnaderna, bidragen och stöden ett värde på 31 miljarder, vilket är mer än tio miljarder mer än klimat- miljö och naturbudgeten 2024.

Läs också: Regeringens budget ökar utsläppen

”De kastar bensin på en klimatbrasa”

Naturskyddsföreningen menar att subventionerna bryter mot Parisavtalets löften om minskade utsläpp som regeringen åtagit sig.

– De kastar bensin på en klimatbrasa. Det försvårar omställningen och förvärrar klimatkrisen, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.

De klimatskadliga subventionerna har ökat

Sedan 2018 har Naturskyddsföreningen gått igenom regeringarnas budgetar för att undersöka hur mycket som pengar som går till klimatskadliga subventioner. 2019 var subventionerna som störst, 32, 5 miljarder kronor.

Under pandemin sjönk siffran, bland annat på grund av att svenskarna flög mindre men har sedan dess ökat succesivt.

Läs också: Billigare bensin och diesel: ”Klingar falskt”

”Sverige förlorar 85 miljoner varje dag”

I den nya rapporten sticker en subvention ut. Under 2022 ökade regeringen skatteavdraget för bilresor till och från jobbet och det blev därmed billigare för bilpendlarna. Det lyfter Naturskyddsföreningen som den huvudsakliga förklaringen till att siffrorna nu närmat sig nivån innan pandemin, en ökning som Beatrice Rindevall ser dystert på.

– Just nu innebär det att Sverige förlorar 85 miljoner kronor varje dag på att göra det billigare att släppa ut. När vi gör så minskar vi drivkraften för att sluta använda fossila bränslen. Det här är verkligen pengar som vi i stället hade behövt lägga på klimatomställningen och på naturvårdsarbete, säger hon.

Sveriges Natur söker energi- och näringsminister Ebba Busch för en kommentar.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X