Annons
Igelkottar med mystiska skärsår kan ha skadats av robotgräsklippare

Veterinärer larmar om att de får in igelkottar som kan ha skadats av robotgräsklippare. Det bästa är att bara använda gräsklipparen dagtid. FOTO: Getty Images

Igelkottar med mystiska skärsår kan ha skadats av robotgräsklippare

13 av 30 tillfrågade veterinärer i Skåne har tagit emot igelkottar med horisontella skärsår. Skadorna kan bero på robotgräsklippare. Men tillverkare efterlyser mer forskning. Ett sätt att skydda igelkottarna kan vara att bara köra gräsklipparen dagtid.

De senaste åren har veterinärkliniker tagit emot ett ökande antal igelkottar med svåra skärskador på främre delen av kroppen, enligt veterinär Kristine Bundgaard och flera av hennes kollegor. De befarar en koppling till den växande användningen av robotgräsklippare. Ett sätt att undvika olyckor kan vara att köra gräsklipparen enbart dagtid. Men tillverkaren Husqvarna menar att det saknas information och vill veta mer om vad som orsakar skadorna.

Igelkottar är nattaktiva

Sedan de självgående gräsklipparna slog igenom i Sverige under 2000-talet har riskerna för igelkottar uppmärksammats både i sociala medier och i traditionella medier. Det är dock svårt att klarlägga exakt vad som händer i mötet mellan en robotgräsklippare och en igelkott. Eftersom igelkottar är nattaktiva är chansen inte så stor att lyckas dokumentera sådana här möten.

Men det är inte ovanligt att veterinärer får in svårt skadade igelkottar med skärskador som kan överensstämma med robotgräsklipparnas horisontella knivblad, enligt Kristine Bundgaard på AniCura Veterinärhuset i Ängelholm. På bara en vecka i början av juni fick mottagningen in fyra fall, berättar hon.

Skadade igelkottar

Kristine Bundgaard tog emot två av igelkottarna och berättar att båda hade decimeterlånga horisontella skärsår över nos, ögon och skalp.
− På den ena hängde nosen bara i en skinnflik. Den såg okej ut när den låg hopkurad men när den rörde sig syntes det att hela nosen satt alldeles löst. Och det värsta var att den fortfarande levde!

Igelkotten hade irrat runt i trädgården hos ett äldre par som kom in med den, förklarar hon. Paret berättade att kommunen har en robotgräsklippare på sin mark som gränsar till deras tomt.

Eftersom igelkottar ofta sover i buskage finns en risk att de skadas när folk kör med röjsåg om dagen, men då blir skadorna annorlunda, säger hon.

− Röjsågen ger slagskador i vävnaden, medan det här var djupgående, fina skärsår.

Igelkotten hotad

Kristine Bundgaard gick ut med en fråga i veckan sina kollegor på AniCura Syd om huruvida de har fått in liknande fall. Hittills har hon fått in ett 30-tal svar varav 13 säger sig ha fått in igelkottar med horisontella skärskador.

För att utreda problemet vidare har Kristine Bundgaard kontaktat Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). De kommer att påbörja ett projekt där svenska veterinärer kan skicka in avlivade igelkottar till SVA för obduktion. Även privatpersoner kan skicka upphittade döda igelkottar kostnadsfritt.

Sveriges Natur rapporterade i april att igelkotten hamnat på Artdatabankens rödlista eftersom den har minskat kraftigt. Bland orsakerna till minskningen nämner Artdatabanken i sitt Artfaktablad självgående gräsklippare som ett potentiellt hot. De planerar att undersöka gräsklipparfrågan närmare genom ett examensarbete, enligt däggdjursspecialisten Henrik Thurfjell.

LÄS MER: Igelkotten på rödlistan

Igelkottsforskaren Sophie Lund Rasmussen uppger för Sveriges Natur att hon i höst ska utföra studier i Jönköping på döda igelkottar för att ta reda på mer om hur robotgräsklippare skadar djuren. Studierna ingår i hennes forskning på sektionen för biologi, miljöteknologi, biologisk mångfald och evolutionär biologi vid Ålborgs Universitet.

Efterfrågar mer forskning

Även Husqvarna som är världens största tillverkare av robotgräsklippare efterfrågar mer forskning.

− Jag har sett många bilder som delas på nätet och när vi tittar närmare på dem så visar det sig att det ofta är andra orsaker till skadorna, säger Petrus Ekbladh som är produktspecialist på Husqvarna, som säger sig lägga omkring 50 procent av sin arbetstid just nu på just den här frågan.

Han hänvisar till en schweizisk studie som säger att igelkottsungar kan skadas av robotgräsklippare men att det inte verkar vara något problem för vuxna igelkottar. Det innebär i så fall att augusti är en riskabel tid, när ungarna är små.

Studier på döda igelkottar

− Men en säkerhetsgrej som vi rekommenderar på vår hemsida är att man inte kör robotklipparen på natten eftersom det är då igelkottarna är aktiva, säger Petrus Ekbladh.

På frågan om hur man hittar detta på hemsidan blir han själv osäker, men hittar det till sist i produktmanualerna. Där står ”Tänk på att vissa arter, t.ex. igelkottar, är aktiva på natten. De kan skadas av produkten.” Dock inget tips om att köra gräsklipparen enbart dagtid.

Är det här tillräckligt tydlig information?
− Vi har väldigt tillgänglig information för våra återförsäljare. Vi har tagit fram en broschyr till dem, både om hur man ökar den biologiska mångfalden i sin trädgård och om att igelkottar kan skadas.

Men tror du att de tar upp igelkottsfrågan varje gång de säljer en gräsklippare och tror du att människor läser hela den tjocka manualen?
− Jag tror att det är ett allmänt känt faktum, den här diskussionen har funnits i flera år. Vi vill inte spä på det här utan att ha konkreta fakta i frågan.

Finns det modeller som är mer igelkottssäkra?
− Vi har jobbat mycket med det och våra nyare modeller är betydligt säkrare än de som är över sex år gamla. Vi jobbar hela tiden med att ta fram säkrare modeller men jag tror aldrig att vi kan få fram en modell där vi kan säga att ”den här är helt igelkottssäker”.

Läs mer om igelkottar

Robotgräsklippare kan skada igelkottar dödligt
Igelkotten på Rödlistan
Så sover djuren om vintern
Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter