Ministern: ingen mer kompensation för minskat flygande

"Flyget ska framöver bära sina kostnader", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Ministern: ingen mer kompensation för minskat flygande

Flygplatser i norr kan få kompensation för minskad trafik, om de kan visa att flygskatten påverkar dem negativt. Men grunden för stödet ifrågasätts i ett inslag i TV4 Nyheterna. Sveriges Natur har frågat Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister, om hur regeringen nu ser på flygplatsernas kompensation.

Norrländska flygplatser kan kompenseras av staten för minskad trafik på grund av flygskatten. I potten finns 99,8 miljoner kronor. Men enligt ett inslag i TV4 Nyheterna 29 januari finns det delade meningar om orsaken till att flygandet inom landet minskat.

Trafikverket räknar med att flygskatten är orsaken till hälften av minskningen. Det är också Trafikverket som beslutar om ersättningen till flygplatserna, av vilket 67 miljoner kronor delats ut till elva flygplatser. På blanketten för ansökan kan flygplatsernas företrädare fylla i om de anser att flygskatten påverkat och ge en kortare förklaring till varför det skulle vara så. Alla flygplatser som har rätt till stöd har också fått det.

Miljömedvetna resenärer

Men enligt Jonatan Stråle som forskar på saken vid Statens lantbruksuniversitet och intervjuas av TV4, är förklaringen till minskningen snarare att resenärerna är miljömedvetna.  Skatten på 60 kronor har inte påverkat priserna och kan därmed inte ha varit styrande på det sätt som Trafikverket menar.

Transportstyrelsen öppnar också för andra förklaring än flygskatten, enligt TV4. Enligt Simon Posluk, enhetschef, är en viktig förklaring till flygminskningen framförallt att konjunkturen är vikande.

Kompensationen tillfällig – skatten blir kvar

Sveriges Natur har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth hur regeringen ser på det omdebatterade underlaget för kompensationen.

– Jag kan inte överpröva hur Trafikverket har räknat.

Men under intervjun med Sveriges Natur säger han också:

– Vi har fått en ordentlig minskning till följd av ökad klimatmedvetenhet.

Men så berättar han också att kompensationen blir tillfällig. Regeringen har fattat beslut om att ta bort den. Flygskatten blir kvar däremot.

– Flyget ska framöver bära sina kostnader, säger Tomas Eneroth.

Kompensationen infördes för de icke-statliga flygplatserna i Norrland eftersom de har extra stor betydelse, med tanke på avstånd och brist på alternativa transporter.
– Jag är övertygad att flyget behövs, särskilt i norra Sverige. Men jag är också tydligt med att flyget måste ställa om, säger han.

På frågan om skatten på inrikesflyget då kanske borde höjas av klimatskäl svarar han:
– Vi har inte tagit ställning till detta. Men vi måste titta på alla transportsektorer och öka tempot i Sverige och i övriga världen.

Eftersom transporterna är så centrala vid omställningen menar att han transportministrarna måste bli klimatministrar.

Så mycket stöd har flygplatserna fått:

Flygplats Kommun Beviljat stöd
Härjedalen Sveg Airport Härjedalens kommun 1 603 000
Midlanda Flygplats Sundsvalls kommun 18 190 000
Hemavan Tärnaby Airport Storumans kommun 917 000
Lycksele Flygplats Lycksele kommun 1 737 000
South Lapland Airport Vilhelmina kommun 1 005 000
Höga Kusten Airport Kramfors kommun 9 166 000
Gällivare/Lapland Airport Gällivare kommun 10 959 000
Örnsköldsvik Airport Örnsköldsviks kommun 10 092 000
Arvidsjaurs Flygplats Arvidsjaurs kommun 891 000
Pajala Airport Pajala kommun 3 331 000
Skellefteå City Airport Skellefteå kommun 9 067 000
66 958 000
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X